Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ytringsfriheden er i fare på vores universiteter

»Kan vi som samfund acceptere, at valgplakater til et universitetsvalg bliver udsat for hærværk i identitetspolitikkens navn, fordi visse grupper af studerende føler sig krænket?« spørger Katarina Ammitzbøll, uddannelsesordfører for Det Konservative Folkeparti, retorisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

Jeg er dybt bekymret over den fuldstændigt misforståede opfattelse af diversitet på vores universitet i disse tider. Kan vi som samfund acceptere, at valgplakater til et universitetsvalg bliver udsat for hærværk i identitetspolitikkens navn, fordi visse grupper af studerende føler sig krænket?

Nej, selvfølgelig ikke. Vi skal værne om det frie ord og den åbne samtale – ikke udemokratiske midler som hærværk. Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg fik forleden et foruroligende åbent brev fra Konservative Studerende.

De havde – i forbindelse med universitetsvalget på Københavns Universitet - fremstillet en plakat med en tegning af den mexicanske hat ’sombrero’ og ordene »nej til identitetspolitik« påtrykt. Kampagnesloganet var med henvisning til eksemplet med den mexicanske temafest på Juridisk Fakultet, der blev aflyst, fordi en mexicansk studerende havde følt sig krænket over temaet.

Hvor langt skal vi ud i denne debat? Hvad skal det blive til i krænkelseskulturens navn? Mindst 20 og sandsynligvis flere valgplakater fra Konservative Studerende er ifølge brevet blevet ulovligt fjernet, og sagen er også blevet dækket i B.T.

Vi skal aldrig acceptere udemokratiske bøllemetoder på vores universiteter. Heller ikke selvom de sker i »diversitetens« navn. Vi skal værne om vores studerendes frie ret til at sige, hvad de mener. Det er jo netop her på vores uddannelsesinstitutioner at nye tanker og ideer skal fødes, og det kræver en fuldstændig ubøjelig ret til at ytre sig.

Katarina Ammitzbøll, uddannelsesordfører for Det Konservative Folkeparti

Biologisk alder

Politikerne på Christiansborg burde i den lange juleferie læse om »biologisk alder«. I disse år har man fra politisk hold travlt med nærmest at gøre os udødelige, når blot vi hverken ryger, drikker eller kigger på damer. Hvis vi lever korrekt og spiser vores blomkål til tiden, er vi nærmest sikret evigt liv.  Men sådan er det nu ikke. Ny omfattende forskning fokuserer på biologisk alder.

»En af de vigtige konklusioner, de kommer med, er, at aldring ikke er en lineær proces, som man har haft tendens til at tænke. Vi bliver ikke bare ældre og ældre, hvor kroppen hver dag går mere og mere i forfald - det sker i nogle trin gennem livet,« siger Simon Bekker-Jensen, professor på Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Det er muligt, at gennemsnitsalderen stiger i dette land, men fortæller en øget gennemsnitsalder entydigt, at vi af den grund kan holde til at arbejde til vi er 70? Eller kan det tænkes, at det blot betyder, at vi sidder på et plejehjem i flere år?

Gennemsnitsalder er en sjov målestok. Det fortæller jo intet om helbred. Det er kun et tal, og det ville være rart, hvis landets politikere snart formåede at tænke på andet end tal. Hold op med at øge pensionsalderen for os og vores børn. Der skulle jo gerne være tid til et liv før døden.

Michael Pedersen, Vejen

Overvågning gør fri

Hver gang, der skal strammes op mod den groveste kriminalitet, så bl.a. Politiet får udvidede beføjelser – på bekostning af borgernes retsstilling – starter der en hændervridende debat  om balancen mellem frihedsrettighederne på den ene side og befolkningens tryghed på den anden. Men det ender alligevel hver gang med, at friheden taber, og man fortsætter rejsen mod politistaten.

I betragtning af, hvor svært det er at genvinde frihed, når den først er gået tabt, hvilket historien har mange eksempler på, er det pinligt, så let vælgerne kan forføres med tomme løfter om tryghed.

Der skal efter sigende være 1,2 millioner overvågningskameraer i Danmark, og hvis de virkelig var effektive, hvorfor er så ikke én eneste af  dem, der står bag årets 16 bombeeksplosioner i København, kommet for retten? Hvor blev trygheden af? Og hvorfor skulle sølle 300 mere pludselig udgøre »den ultimative knytnæve«? Er det ikke snart på tide at reflektere over, om tryghed ikke kan købes for dyrt.

Som det seneste skud på stammen har justitsministeren kastet sig ud i den meget svære sproglige øvelse at forklare danskerne, at øget overvågning tværtom betyder mere frihed. Mage til vås og Newspeak skal man lede længe efter, fordi det vil jo logisk medføre, at Kina og Nordkorea var Jordens frieste lande! Vejen til Helvede er altid brolagt med gode forsætter.

Jørgen Møller, Glostrup.

Dejlig julekalender

Stor ros til Jakob Steen Olsen.

Jeg har med glæde og begejstring læst de mange låger i AOK i december om de mange kendte skuespillere som Dirch Passer, Lily Broberg, Holger Gabrielsen og Karen Lykkehus.

Bag hver enkelt af disse kendte skæbner må Jakob Steen Olsen have lavet et enormt research-arbejde til stor glæde  for mange læsere.

Hans Bredmose, Ærøskøbing