Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi skal ikke hetze turisterne, vi bør omfavne dem

»I år, hvor mange turister bliver væk fra København pga. covid-19, kan vi se, hvor vigtigt det er, at vi har turister i København.« Her er der lange køer til kanalrundfart ved Kongens Nytorv i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

København skal være gæstfri over for alle dem, der vil besøge vores dejlige by. Turisterne er med til at give København sin identitet som en international storby.

Debatten for og imod turister har rullet hen over Berlingskes spalter de seneste uger. Både Alternativets kulturborgmester og SFs gruppeformand på Rådhuset indtager en meget fjendtlig holdning. Det er naivt at tro, at amerikanerne blot vil sende deres dollars til København og selv blive hjemme, og tilsvarende med kineserne og de øvrige turister. Vi har behov for turisterne – og de sender ikke deres penge til København uden selv at dukke op.

Turisterne skaber mange jobs – 16.000 i hovedstadsområdet, og det giver en omsætning på skønnet 16 mia. kroner.

Der er med andre ord mange københavnere, der har deres daglige udkomme ved at servicere turisterne. Det gælder naturligvis på hotellerne og i restaurationerne, men også i oplevelsesbranchen og i byens butikker og kulturinstitutioner.

I år, hvor mange turister bliver væk fra København pga. covid-19, kan vi se, hvor vigtigt det er, at vi har turister i København.

Uden turister er der ikke kunder nok til byens hoteller, caféer og restauranter. En af grundene til, at vi i København har et rigt udvalg af internationalt anerkendte restauranter, er blandt andet, at vi har en stor og købedygtig volumen. Tilsvarende vil mange af de københavnske kulturtilbud ikke have tilstrækkeligt med betalende besøg, hvis ikke vi også har turisterne. En af grundene til, at vi har så mange kulturtilbud i København, er blandt andet, at der med turisterne er rigtig mange til at være med til at betale. Med turisterne kommer vi op over det kritiske minimumsvolumen – det gælder også for koncerter og store sportsbegivenheder.

Mange af jobbene i turistbranchen kan varetages af personer uden eller med kort uddannelse. Det er vigtige jobs for at holde ledigheden i København nede – og det sparer fællesskabet for mange penge til kontanthjælp og arbejdsløshedsunderstøttelse.

Vi skal ikke hetze turisterne, vi bør omfavne dem, og tænke på, at det blandt andet er pga. dem, at vi har råd til at være en stor, spændende og international storby.

Jakob Næsager, gruppeformand og politisk leder, de Konservative, Københavns Borgerrepræsentation