Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi kan ikke se stiltiende på Kinas aggressive fremfærd

»Hele verden, også Danmark og EU, må være i dialog med Kina, og gøre dem opmærksom på at deres fremfærd virker truende,« skriver Henning Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thet Aung / AFP / Ritzau Scanpix

Kinas verdensherredømme

Lige siden 1986, hvor Kina lagde pres på Taiwan for at få landet indlemmet i Kina, har vi oplevet det ene forsøg efter det andet, hvor Kina forsøger at tilrive sig verdensmagt.

Senest har Kina annekteret Hongkong, og vi læser nu, at USA beder Kina om at nedlægge sit konsulat i Houston, og det nævnes her, at der har været papirafbrænding på konsulatet.

Hele verden, også Danmark og EU, må være i dialog med Kina, og gøre dem opmærksom på, at deres fremfærd virker truende.

EU må også på højeste plan være aktive i denne proces og eksempelvis nøje kontrollere Huaweis forretningsmetoder og gøre Kina opmærksom på, at vi er nødt til at være forbeholdne, da vi ikke stiltiende kan se på deres aggressive fremfærd.

Henning Jensen, Stenløse

Ikke-inuit

Nu er vi blevet belært om, at det opríndelige folk på Grønland ikke vil kaldes eskimoer, men inuitter.

»Inuit« skulle betyde menneske. Hvis det er korrekt, så må vi ikke-inuitter altså være ikke-mennesker, og det synes jeg er noget af en grovhed. Her er da vitterligt stof til endnu en tur i krænkelses-manegen. Hvis for eksempel europæere kaldte sig for mennesker, og alle andre derfor ikke var det, så ville vi blive belært om hvidt overherredømme og meget andet grimt. Vi bliver derfor nødt til at opponere kraftigt mod inuitternes nedvurdering af andre. Hvis vi undlader, vil det blot betyde, at vi ikke tager det grønlandske folk alvorligt. Og det går jo heller ikke.

Steen Skaarup Nielsen, Odense

Debat om ældreplejen

Uanset om man kan lide May Bjerre Eibys ordvalg eller ej, har hun været med til at gøre noget, der er endnu vigtigere:

Hun har skabt debat om ældreplejen og givet masser af stof til eftertanke: Hvordan kan alle være med til at gøre ældreplejen bedre? Politikerne, kommunerne, de ansatte, de pårørende. Hvad kan vi alle være med til at gøre for at forbedre livet for vores gamle familiemedlemmer?

Det spørgsmål skal vi stille os selv hver og en, være med til at debattere og føre ud i livet for at højne livskvaliteten for de gamle.

Provokerende ord kan være med til at skabe debat og få folk op af stolene, og det har May Bjerre Eibys indlæg og ord gjort.

Hanne Meilby, Seattle, USA

Nødløgn

Det er pinligt og respektløst, at folketingsmedlemmer indfører nødløgnen som accepteret værktøj i Folketinget. Det er helt afgørende for befolkningens tillid og respekten for det danske demokrati, at vi kan respektere Folketingets medlemmer for deres hæderlige og retskafne virke.

Jørgen Kjærgaard-Larsen, Nærum

Om at være borgerlig

Når man bor på Frederiksberg, som jeg gør, ved man, hvad det er at være borgerlig, mange har boet her i årtier og kender hver en gade, og rigtig mange ved, hvem der bor hvor.

Der er en særlig indforståethed ved at bo på Frederiksberg, mange bor i huse arvet gennem flere generationer.

Borgerlige køber ind i specialbutikker, der er specielle slagtere, ostehandlere og vinforretninger, hvor de borgerlige køber ind, og kunderne er kendt af butikkens ejere og medhjælpere.

For borgerlige er det vigtigt at være kendt og at blive genkendt, når man køber ind. Medarbejderne i butikkerne ved noget om, hvad en given kunde bryder sig om, og hvilke specialiteter, der skal pakkes. Man kan også få varerne bragt til døren, hvad ældre mennesker sætter stor pris på.

Borgerlige går i kirke og til koncerter, der er en meget positiv holdning til kirkerne blandt de borgerlige, man overværer gerne arrangementer i kirkerne, kender præsterne og ved, hvem de gode prædikanter er.

Går man tur på Gl. Kongevej, mærker man den borgerlige stemning, der er en særlig stil over caféer og restauranter, der er en høflighed og en venlig imødekommenhed over for gæsterne.

Borgerlighed er også en livsstil, der udspringer af hensyn til andre mennesker.

Denne borgerlighed er mærkbar på Frederiksberg, også i butikkerne hvor høflighed og hensyn er en selvfølge.

Grethe Rostbøll, Frederiksberg