Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Venstres ynkelige og pinlige pressemøde

Venstres pressemødde 9. april var i virkeligheden en pinling skræmmekampagne mod de politiske rivaler fra Socialdemokratiet, mener Jacob Vest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sune Skallerup Sørensen / Ritzau Scanpix

Venstres skræmmekampagne

Det er så ynkeligt og pinligt, at Venstre 9. april går ud i medierne med en skræmmekampagne mod de politiske rivaler fra Socialdemokratiet. De påstår, at der vil komme markante lempelser i udlændingepolitikken, hvis Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vinder valget, fordi partiet skal tage hensyn til de øvrige røde partier.

Venstre har bare glemt at nævne én ting, nemlig at der vil komme ekstravagante skattelettelser til de velhavende, hvis partiet skulle gå hen at generobre magten, fordi de skal tage hensyn til Liberal Alliance, Konservative og Nye Borgerlige.

Dette vil betyde markante nedskæringer af vores kernevelfærd, dvs.at  sygeplejerskerne skal løbe dobbelt så hurtigt på hospitalerne og hver enkelt pædagog skal have ansvaret for endnu flere børn, så der bliver langt mindre tid til omsorg for det enkelte barn i vuggestuerne  og børnehaverne.

Sidst men ikke mindst har Venstre allerede bluffet befolkningen ved at sige, at partiet tager vores klima og miljø alvorligt samtidig med, at man vedtager en sort infrastrukturplan, der prioriterer asfalt og flere motorveje fremfor den langt mere klimavenlige kollektive transport ved f.eks. at gøre det billigere for pendlerne at benytte bus og tog som transportform.

Jacob Vest, København

Rygning og sundhed

Hvis Folketinget ønsker at medvirke til den bedst mulige sundhed for Danmarks ungdom, kan det gøres med et ganske enkelt snuptag – nemlig ved at følge Norges eksempel med at øge prisen på en pakke cigaretter til ca. 100 kr. Intet andet tiltag vil kunne opvise et resultat som det norske, hvor det nu kun er tre procent af de unge mellem 16 og 24 år, der ryger dagligt mod 23 procent for 12 år siden.

Ved at følge Norges eksempel opnås tillige, at 1) Staten vil ikke have øgede udgifter ved forslaget og 2) Staten vil i fremtiden spare store beløb i form af udgifter til tobaks- sygdomme, når disse med årene vil optræde hos den nuværende ungdom.

Det gælder stadig, at tobak er den største kendte sygdomsfremkaldende faktor i verden.

Alle argumenter imod at indføre den norske ordning i Danmark vil være ledsaget af en nedprioritering af sundhedstilstanden hos ungdommen i Danmark.

Jørgen C. Iuel, Kolding

Byggesjusk ved supersygehuse

I Berlingske 9. april omtales endnu en sag om byggesjusk, budgetoverskridelser, voldgiftssager mv. Denne gang vedrørende de nye supersygehuse, som grundet massive budgetoverskridelser bliver mindre og mindre super.

Man undrer sig over, at det offentlige kaster sig ud i så mange store og komplicerede byggerier samtidig. Det havde nok været en bedre idé at indhøste erfaringer fra et første byggeri, og så, de erfaringer rigere, begynde opførelsen af de øvrige, nu på et mere oplyst grundlag. Nå, sådan skulle det altså ikke være, og igen er det os skatteborgere, der skal leve med følgerne heraf.

Man tager sig også til hovedet, når man igen, igen læser om byggesjusk og voldgiftssager. Siden »vi slog kvinderne i hovedet med en kølle og slæbte dem hjem til hulen«, har vi bygget huse.

Om jeg fatter, at vi årtusinder senere stadig skal leve med fejlfyldte og sjusket opførte boliger, for slet ikke at tale om de efterfølgende kostbare og langstrakte voldgiftssager, hvor det er ufatteligt svært at få ansvaret accepteret og placeret for fejl, sjusk og ikke mindst mangeludbedringen.

Er det ikke på høje tide med selvransagelse visse steder i byggebranchen og blandt håndværkere?

Søren Jansen, Allerød

Sejret ad H til

Med risiko for at blive kaldt en gammel Jeronimus synes jeg, at de seneste dages nyhedsstrøm gør mig lidt bedrøvet. 1. Bandeslagsmål på åben gade i Odense og København med dræbte og sårede. 2. Demonstrationer for bedre normeringer i børneinstitutioner, mens eksperter siger, at det er alt for tidligt, at danske børn bliver sendt i institution, de savner mor. 3. Stort forbrug af hash og det, der er værre blandt gymnasieelever. 4. Gamle mennesker på institution savner omsorg. 5. Skat har tilgodehavender på over 100 milliarder hos borgerne, dertil udbytteskatskandalen på 13 milliarder. 6. Britta-sagen på 110 millioner. 7. Store fyringsrunder i flere kommuner, mens toplederne får ekstrem høj løn og store gyldne håndtryk, når de forlader den synkende skude (hvidvask m.m.) 8. Politikere, som driver valgkamp i egen valgkreds i stedet for at se helheden. 9. Indvandringsproblematikken. 10. Uopdragne elever over for ministeren på Ørestad Gymnasium. Sådan kunne man blive ved.

Jeg forstod i sin tid ikke, hvad Thomas Nielsen (LO-formand) mente, da han sagde: »Vi har sejret ad helvede til«. Det er ved at gå op for mig. Skal vi løse de store problemer, må de ansvarlige (gamle) partier finde et samarbejdsgrundlag efter valget.

Jørgen Weinrich, Nyborg