Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Trumps svage punkt

Foto: NICHOLAS KAMM

Politisk skak

Man kan undre sig over, hvor naiv den danske befolkning er i det politisk skakspil. Hvis Folketinget nægter at sende et krigsskib til bevogtningen af Hormuzstrædet, sender Trump Danmark i skammekrogen ved at aflyse mødet med Dronningen.

Trump er ikke naiv. Han ved godt, at Kongeriget Danmark ikke har et underskrevet skøde for verdens største ø. Hvis vi nægter at sælge Grønland til USA, kræver Trump en anden vigtig indrømmelse på mødet i København primo september.

Ingen spiller politisk skak bedre end Trump. Han regner modstanderens svage punkt ud – og udnytter det. Trump er mere kynisk i verdens brændpunkter end alle andre tilsammen. Han har travlt. Trump har flere magtkampe, han skal vinde inden præsidentvalget næste år. Det er hans svage punkt. Dann Brandt Laursen, Odense M

Møbelmafiaen tager det sidste stik

Presset blev for stort. Irland, som har været det sidste frirum i Europa, lukker nu også for salget af kopimøbler, ligesom det var tilfældet i England for nogle år tilbage. Dermed følger Irland de EU-regler, der beskytter ophavsret til bl.a. et design i hele 70 år efter designerens død, uden hensyntagen til de mange mennesker, som arbejder i branchen, og som snart står uden job – herunder bl.a. mine mange ansatte i Voga.hk.

Nærmest fra den ene dag til den anden er det håndværk, de så stolt har udført, med at genskabe klassiske designmøbler som Arne Jacobsens ikoniske stole Ægget og Svanen og Wegners Y-stol ned til den mindste detalje, blevet ulovliggjort. Flere ser det som en målrettet forfølgelse, og mens vi går planken ud med blylodder om benene, står originalproducenterne og jubler.

De har en fest, fordi flere succesfulde og velfungerende virksomheder, der overholdt de gældende regler, må lukke og slukke. Originalproducenterne, der samlet udgør en magtfuld møbelmafia, er lykkedes med at presse på for at få reglerne ændret, så de kan fortsætte med at opkræve ublu priser for møbler, som kun meget få mennesker har råd til.

Den nye lovgivning betyder, at det efter 26. december 2019 er definitivt slut med at sælge kopimøbler fra Irland. De sidste varer skal være leveret inden for et halvt år derefter. Det er en både sær og svær tid, vi går i møde som virksomhed. På denne tid næste år er min stol tom, og værkstedet vil være helt stille og forladt. Jamie Robinson, direktør i VOGA

Kinas misinformation om Hongkong

Den sovjetiske efterretningstjeneste benyttede sig af misinformation, kendt som »dezinformatsiya«. De kinesiske magthavere har lært af KGB. Deres aktuelle misinformation satser på at vildlede befolkningen på fastlandet om de faktiske forhold i Hongkong. Disse falske nyheder fokuserer på, at uroen i Hongkong skyldes udenlandsk indblanding. Skal man virkelig tale herom, har den været for lille, for længe.

Omverdenen burde have protesteret langt stærkere over Kinas forsøg for at undergrave den britisk-kinesiske aftale om Hongkong. Den voldelige bortførelse af en kritisk boghandler er et eksempel. Der har været alt for lidt søgelys på, at en organisation med Kinas finansministerium som bagmand nu kontrollerer hovedparten af Hongkongs bogmarked gennem opkøb af boghandlerkæder. Kina undergraver på mange måder.

Demonstranterne kræver meget berettiget frie valg. Det skyldes uopfyldte tilsagn om, at Hongkongs leder skulle vælges ved almindelig valgret fra 2017. EU-landene bør optræde stærkere i forhold til Kina og i det mindste kræve, at Kina overholder den britisk-kinesiske aftales frihedsrettigheder, og holder op med sine militære trusler. Viggo Fischer, tidl. MF (K), Hvidovre

Piller i blisterpakker

Hvem har dog fået den geniale idé, at diverse piller nu skal være i blisterpakker? Det er slet ikke let at få disse piller ud, og slet ikke når man har gigt i hænderne. Ikke nok med det, men de fylder også en masse. Før kunne man nøjes med et lille glas eller plastikbøtte, nu er det store kantede pakninger. Det må bestemt være mennesker, der ikke skal have en håndfuld piller hver dag, der har fundet på disse pakninger. En stille bøn: Kunne man ikke have begge dele, så forbrugeren selv kan vælge? Hvis det er for miljøets skyld, kan jeg ikke se nogen fordel, da disse blisterpakker vel er ret svære at nedbryde, eller hvad? Hanne Skovgaard, Hellerup