Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tag afstand fra Paludan inden det er for sent

Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Paludan. Et navn de fleste danskere det seneste år er blevet bekendt med. En person fra et parti, som i starten blev betragtet som absurd ekstremistisk og latterliggjort grundet dets rabiate udmeldinger. Nu står vi i maj 2019, og partiet Stram Kurs under ledelse af mediefænomenet Rasmus Paludan kvalificerer sig til at komme på stemmesedlen til årets folketingsvalg.

Det anser jeg som dybt bekymrende. Mediernes rolle har medført, at der er opstået en tendens til, at vanvittige og yderligtgående profiler bliver mediestjerner, som på baggrund af bevidst provokation og afvigende adfærd, bliver grinet ad. Men folk følger med. Stram Kurs har 32.000 abonnenter på Youtube. Venstre har sølle 824. Og hvordan kan det egentlig være? Fordi folk bliver underholdt af vanvidsadfærd. Og det er her, det begynder at blive problematisk.

Rasmus Paludan startede - som da Trump stillede op til det amerikanske præsidentvalg - med at blive anset som en ekstremistisk tosse, der ønskede at splitte samfundet. Og bruger vi igen eksemplet Trump, tror jeg personligt, at mange valgte at sætte deres stemme ved ham, fordi man godt vidste, at han ikke ville ende med at sidde med den reelle magt. Men det kan lykkes yderligtgående og kontroversielle personer at komme til magten. Det må vi simpelthen ikke lade ske i Danmark.

Jeg ønsker ikke, at en person som Rasmus Paludan skal have indflydelse på det danske samfund. Fundamentalt er der kun én ting, jeg er enig med ham i: Vi skal værne om de danske værdier. Absolut. Men for mig er danske værdier, at vi er et mangfoldigt, inkluderende og frit samfund, hvor man ikke straffes eller diskrimineres for at have en anden religion end kristendommen. Et samfund, hvor etniciteter eller religiøse grupper ikke generaliseres og associeres med kriminalitet. Jeg ønsker et samfund, hvor man tør kritisere og modernisere, men ikke bevidst provokerer og misbruger de friheder, vi er så heldige at have i Danmark. Vi skal værne om vores borgere med respekt, uanset hvilken etnicitet eller religion, de tilhører. Derfor håber jeg inderligt, at folk tager afstand fra Paludan, inden det er for sent. Sarah Leonora Bove Krockert, Vejle