Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stort tillykke med svendeprøven

(ARKIV) Mekanikerelev på TEC (Teknisk Erhvervsskole Center) i Hvidovre (automekaniker-uddannelsen). 50.000 kr i kontant bonus skal lokke flere unge til at tage en af de erhvervsfaglige uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft såsom bager eller maskinsnedker. Det skriver Ritzau, tirsdag den 1. may 2018.. (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle ved, at årets studenter springer ud i denne uge. Dels fordi stort set samtlige medier i Danmark lægger spalteplads til fortællinger om studenter, bringer gode og velmenende råd fra mere eller mindre kendte danskere og forklaringer på, hvad et klip i et huen mon betyder. Og dels fordi vi i disse dage vil se – og ikke mindst høre – studentervogne køre rundt i hele hovedstadsområdet med soundboxe på størrelse med køleskabe på bagsmækken.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle de, der har afsluttet deres erhvervsuddannelse, stort tillykke. I har truffet et godt og modigt valg og står nu med en uddannelse, der kan bruges fra første dag.

Jeg håber, at I havde et godt svendegilde og måske havde mulighed for at holde en enkelt fridag eller to, inden I skulle tilbage på arbejdet. Måske fik I endda lov til at sove længe og først møde kl. 8.

Hver eneste måned afslutter unge på erhvervsuddannelserne deres ungdomsuddannelse, og skolerne, virksomhederne og forældrene gør naturligvis alt, hvad de kan, for at fejre de unge. Desværre glider det forbi både samfundets og mediernes opmærksomhed. Men tillykke med jeres eksamen.

Christoffer Susé, administrerende direktør i Håndværkerforeningen København

Mary og Herlufsholm

Jeg kan med forfærdelse se, hvordan medierne behandler vores kronprinsesse Mary ifm. Herlufsholm-sagen. Man må da gå ud fra, at Mary har tænkt sig om, inden hun stiller op over for journalisterne, og hun skal ikke efterfølgende gå i disput med dem. Mary er royal, hun leverer sit og trækker sig.

Mary er mor! Så er den ikke længere. Hun ved, at hendes søn, kommende kronprins Christian, er glad for sin skole. Og ydermere: Man må da gå ud fra, at kongefamilien ikke er helt tumpet, så Frederik og Mary har vel tænkt, at Christian som elev på skolen netop ville kunne kaste ekstra lys over sagen og dermed forårsage de ændringer, der så absolut er behov for.

Der er sket meget nyttigt over de senere år ifm. #metoo-bølgen, autoriter er blevet væltet, normer og tankegange er blevet justeret og nu er turen kommet til Herlufsholm.

Der er ingen grund til, at kongefamilien trækker Christian ud, for man havde vel ikke forestillet sig, at de øvrige elever skulle følge efter. Herlufsholm skal ikke lukkes. Nu er #metoo-bølgen nået hertil, og de påkrævede ændringer vil indfinde sig.

Steen Bundsgaard, Maribo

Russernes hykleri

Russerne har blokeret for korneksporten fra Ukraine i forbindelse med Ruslands uprovokerede og barbariske angreb på landet og finder blokeringen helt i orden.

Nu har Litauen lukket for transit fra Rusland til enklaven Kaliningrad, og straks er russerne oppe i det røde felt.

Hykleriet er så tykt, at man kan skære lunser af det. Putin kunne have opført sig civiliseret i stedet for at afsløre sig selv som middelalderlig barbar.

Godt gået, Litauen!

Russerne husker 22. juni for Nazitysklands overfald på landet.

Verden husker 24. februar for Ruslands uprovokerede overfald på Ukraine.

Niels B. Larsen, Svenstrup

Sort energi og racisme

Udtrykket »sort energi« har noget at gøre med racisme. Det siger generalsekretær i Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen, til Berlingske lørdag.

Generalsekretæren tilføjer, at man skal have det forkerte ben ud af sengen mange gange i træk, hvis man bliver provokeret af hans udsagn.

Jeg vil nødigt provokere en generalsekretær, men jeg tænker på, om han måske er i familie med en børnehavepædagog fra Næstved, der mener, at indianerfjer til en sommerfest også er racisme.

Helge Adam Møller, Næstved

Karakterer

Indtil nu har et højskoleophold givet point på kvote 2. Det skal være slut, mener regeringen, blandt andet fordi nogle har mulighed for at komme på højskole, og andre ikke har. Det kunne jo føre til noget »individualitet« og mere »frihed« til at vælge – uha, uha, den går ikke.

Vi er tilbage til det gamle socialdemokratiske mantra: »Det, ikke ALLE kan, skal INGEN kunne«.

Jeg kaster op!

Ruth Pilgaard, Frederiksberg