Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Statsministerens skarpe retorik er næppe langtidsholdbar

I statsminsterens åbningstale nævnes ikke, at ungdomskriminaliteten blandt udsatte unge har været støt faldende de senere år. Og det er ærgerligt. Den faldende ungdomskriminalitet betyder jo, at der er noget, vi er lykkes med i det kriminalitetsforebyggende arbejde. Så måske er det værd at overveje, hvad der har virket i indsatsen – og så gøre mere af det, mener Amelevi Hounou Rathleff. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I sin åbningstale satte statsminister Mette Frederiksen igen i år et skarpt fokus på udlændinge- og retspolitikken. Der tales om flere konsekvenser, straffe og sanktioner rettet mod især unge mænd i socialt udsatte boligområder.

Som pædagog og familiebehandler igennem mange år ved jeg af erfaring, at motivation, relation, anerkendelse, fællesskab, løsningsorienteret mindset og medinddragelse er vejen frem, når vi snakker om at forebygge og hjælpe udsatte unge. Men det er alt sammen noget, jeg må kigge meget langt efter i åbningstalen. Her tales i stedet om »tydelig, konsekvent og mærkbar straf.«

Jeg er bevidst om, at denne tilgang er regeringens bedste bud på at løse aktuelle udfordringer med utryghed i nogle af landets sociale boligområder.

Men er denne løsning og den skarpe retorik, rettet mod en bestemt befolkningsgruppe, langtidsholdbar? Eller bidrager den til at skade yderligere?

I talen nævnes ikke, at ungdomskriminaliteten blandt udsatte unge har været støt faldende de senere år. Og det er ærgerligt, at den kendsgerning ignoreres. For den faldende ungdomskriminalitet betyder jo, at der er noget, vi er lykkes med i det kriminalitetsforebyggende arbejde. Så måske er det værd at overveje, hvad der har virket i indsatsen – og så gøre mere af det. For vi rykker ikke noget eller nogen med sanktioner, trusler og demotivering. Tværtimod!

En appel til vores førende politikere er derfor at inddrage nogle af de dygtigste socialfaglige praktikere, som til daglig beskæftiger sig med de udsatte unge. Hvordan er det, de fagligt har håndteret det kriminalitetsforebyggende arbejde? Hvordan har de opnået de resultater, de har?

Jeg håber for vores alle sammens Danmark, at I vil lytte til os praktikere, som hver dag kæmper for at gøre en forskel for udsatte børn og unge.

Amelevi Hounou Rathleff, udviklingschef i Memox - multietnisk mentorordning & familiebehandling