Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skat og retssikkerhed

Niels-Henning Jakobsen synes, at Peter Loft dømmer sig selv lidt for hårdt i sin kronik i Berlingske 9. september.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

»Borgernes retssikkerhed bliver ikke tilstrækkeligt tilgodeset,« skriver Peter Loft, tidligere departementschef i Skatteministeriet og nuværende skatterådgiver i et advokatfirma, i sin kronik i Berlingske 9. september.

Jeg synes, at Peter Loft dømmer sig selv lidt for hårdt. Han var departementschef i Skatteministeriet i 20 år, og  han må således have affundet sig med den situation i mange år. Jeg kan dog berolige Peter Loft, og læserne, med, at så slemt er det altså ikke, set her ude fra fronten, tværtimod. Jeg har nu været pensioneret i seks år, men så meget har retssikkerheden vel heller ikke ændret sig. Jeg var sagsbehandler og afdelingsleder i godt 30 år, dels i Københavns Skatteforvaltning, dels i Skat.

Jeg er meget ked af, at jeg bliver beskyldt for, generelt, ikke at have optrådt retfærdigt og neutralt, som Peter Loft, min daværende allerøverste chef, gør gældende. Jeg kan oplyse, at i Københavns Kommunes skatteforvaltning indskærpede skattedirektionen ellers netop udtrykkeligt, i form af oplæring og skriftlige vejledninger, at skatteforvaltningen ikke var part i sagerne. Skatteansættelserne skulle hverken være for høje eller for lave. Hvis vi ikke var sikre i en »forhøjelse«, som det hed, lod vi sagen ligge, også af hensyn til den berørte borger, tro det eller ej.

Jeg ser her bort fra tungere, principielle sager. Det er derfor - og læg venligst mærke til det - at »borgerne stort set ingen chance har for at vinde over skattefar«, som det hedder i kronikkens overskrift. Nej, naturligvis ikke. Det er jo netop tegn på, at tvivlsomme sager, og dem var der en hel del af, ikke rejses. Og nu, hvor Skat er reduceret med næsten 50 pct. siden min tid i København, taler sandsynligheden for, at man kun har kræfter til at rejse de væsentligste og de mest sikre sager.

Sagt lidt polemisk: Hvis borgerne skal vinde flere sager over skattefar, skal myndighederne rejse nogle flere af de tvivlsomme sager. Mon der virkelig er nogen, der er interesseret i det?

Niels-Henning Jakobsen, Humlebæk