Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Sæt klimaøkonomi foran markedsøkonomi

På universiteter og handelshøjskoler verden over er mantraet, at vi skal maksimere overskud i de enkelte virksomheder. Men det nytter ikke ret meget, hvis vi, virksomhederne og planeten ikke overlever, skriver Finn Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov / Ritzau Scanpix

Som økonom har jeg spekuleret på, hvordan økonomer kan bidrage til at løse klimakrisen og sikre planetens overlevelse. Mit svar er: Sæt klimaøkonomi foran markedsøkonomi.

Hvordan skal det så forstås? På universiteter og handelshøjskoler verden over er mantraet, at vi skal maksimere overskud i de enkelte virksomheder. Men det nytter ikke ret meget, hvis vi, virksomhederne og planeten ikke overlever. Hvis en virksomhed ikke bidrager positivt til planetens overlevelse, burde den lukkes. Alle økonomiske beslutninger skal være positive eller i det mindste neutrale i relation til klimaet.

Og det kan ikke gå hurtigt nok med at få den nye økonomiske tankegang ind i undervisningen på handelshøjskoler og universiteter verden. Danmark kunne passende gå forrest og fortælle Harvard, Yale, Insead og hvad de ellers hedder, at klimaøkonomi skal veje tungere end markedsøkonomi.

Markedsøkonomi-tankegangen må stadig eksistere, men den skal være underlagt klimaøkonomi. Det kræver naturligvis nye beregnings-modeller, men Excel-specialisterne kan sikkert udvikle disse hurtigt. Hellere i dag end i morgen.

Vi kan også bruge tankegangen i vores private husholdning. Tænk klimaøkonomisk.

Lad os få klimaøkonomistyring i stedet for blot økonomistyring. På samme måde kan man tale om klimamaksimering og klimaoptimering. En klimaøkonomisk bundlinje kan fremgå af virksomhedernes årsregnskaber.

Klimaøkonomi kunne også kaldes overlevelsesøkonomi. I virksomhederne kunne man udnævne en Climate Responsible Officer og have en Climate Responsibility Policy.

Så på med vanten på universiteter og handelshøjskoler verden over.

Klimaøkonomi foran markedsøkonomi.

Finn Larsen, civiløkonom, København