Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Regeringens måde at handle på er udtryk for magtfuldkommenhed

»Jeg forstår ikke, at regeringen ikke gennem de sidste mange måneder har lyttet til dem, der har hånden på kogepladen.,« skriver Birte Roll Brandt med henvisning til vilkårene for hoteller, restauranter, cafeer m.fl. under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens magtfuldkommenhed

Coronatallene er for høje, og i fredags blev der igen indkaldt til pressemøde i Statsministeriet. Alle restriktioner strammes m.v. Finansministeren svarer »lidt sløret« på virksomhedernes muligheder for at få hjælpepakker.

Jeg tror, at vi er mange, der nu er klar over, at det strammer til i følgende brancher: Hoteller, restauranter, cafeer m.fl. Julefrokoster er aflyst, og da op til 40 pct. af indtjeningen falder i månederne november og december, så ser det sort ud.

Tidligere på året opstod der mange økonomiske problemer for alle hoteller i København pga. seksdagesreglen. Denne regel kunne justitsministeren end ikke forklare befolkningen på TV.

Jeg forstår ikke, at regeringen ikke gennem de sidste mange måneder har lyttet til dem, der har hånden på kogepladen.

Regeringens handlemåde vil jeg tillade mig at kalde magtfuldkommenhed.

Regeringen udviser også foragt for folkestyret, idet man ikke har tid/lyst til at tale med partierne i Folketinget. Det er ikke første gang, det sker. Jeg har fuld forståelse for, at der ikke er tid til flere dages debat, men der burde fredag morgen være mulighed for at tale med partierne. Alle vidste jo, at tallene ville medføre nye restriktioner.

Regeringen har fået mandat til at handle selv, men jeg vil sige til statsminister Mette Frederiksen, at når du gang på gang taler om solidaritet, og at vi skal løfte i flok osv., så må vi kunne forvente, at du forstår samarbejdets kunst.

Birte Roll Brandt, Hørsholm

Identitetspolitikkens problem

Det kan være en smuk handling at »gribe« et andet menneske, mens enhver form for »overgreb« naturligvis altid er forkert, uanset hvem det går ud over, og uanset om det er fysisk eller psykisk. Det ligger selv i sproget. Mere er der ikke at sige om dagens sexistiske diskussion.

Men identitetspolitikken vil manipulere os til at kun at se mennesker som en del af en gruppe – inspireret af den marxistiske filosofi. Mennesker får imidlertid ikke deres identitet fra en gruppe, fx kvinder, mænd, gamle, unge, hvide, sorte eller en eller anden politisk, religiøs eller etnisk gruppe, men ved at stå ved, hvad de er og med ret til at sige, hvad de mener. En ung kvindelig debattør i Berlingske siger, at den midaldrende hvide mand skal holde mund – en arrogant og undertrykkende holdning. Rendyrket diskrimination. Alle disse mænd er vidt forskellige personer.

Der er efter min opfattelse lige så mange meninger om, hvad det vil sige, fx at være »hunkøn« eller »hankøn«, som der er mennesker i verden. Identitetspolitikken vil derimod sætte mennesker i bås, og sætter dermed folk op mod hinanden, som vi også har set for fuld skrue. Mens der intet fælles er fx for alle sorte eller hvide andet end hudfarven, som de er aldeles uden ansvar for.

Der er ikke to mennesker i verden, som er helt identiske. Så fri os fra opdelinger af mennesker i stereotype grupper, det er undertrykkende og kan være sexistisk til det livsfarlige.

Birgit Bertung, København

Lad coronakrisen hjælpe dyrene

Covid-19 har sat sine begrænsninger for vores måder at agere på i det private og offentlige rum.

Snart begynder julen at stikke snuden frem og i kølvandet derpå nytåret.

Nytåret med det tilhørende fyrværkeri er en smertefuld tid for vores dyr, der i den grad lider under de voldsomme lyde og skarpe lysglimt.

Brugen af fyrværkeri er i strid med dyreværnsloven, der skal sikre dyr imod unødig smerte og lidelse.

Fyrværkeriets show er noget, der i den grad samler mennesker efter kl 22.

Lad os bruge covid-19 som en anledning til at få gjort brugen af fyrværkeri forbudt hele året.

Hvis politikerne ikke vil tage ansvar og lade dyrenes tarv komme før menneskers behov for forlystelse, så lad en smitsom virus være det, der tager fusen af fyrværkeriet.

Lise Rovsing, dyrlæge, Hellerup

Intet demokrati uden dialog

Amanda Bodals holdning i kommentaren i Berlingske 24. oktober er frygtindgydende.

Ikke på grund af hendes synspunkter om sexisme, men på grund af den meget nedladende holdning over for alle midaldrende, hvide mænd, der efter hendes mening ikke må udtale sig om sexisme, ikke må blande sig, men skal holde kæft, lytte empatisk og indrette sig derefter.

Altså ingen dialog. Intet demokrati.

Er det, hvad det danske samfund skal satse på?

Venlig hilsen fra en gammel hvid mand.

Hans-Georg Møller, Holte