Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Præst: I begyndelsen var jeg forarget, når muslimer søgte om julehjælp i kirken. Det er jeg ikke længere

»Mennesker må – uanset tro – gerne tænke, at i julen er der en særlig mulighed for at række hånden frem imod deres lokale kirke og bede om hjælp,« skriver Thyge Enevoldsen. Her afholder Frelsens Hær julehjælpsuddeling på Frederiksberg, 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da de første muslimer for omkring ti år siden begyndte at søge om julehjælp i den kirke, hvor jeg var sognepræst, må jeg indrømme, at jeg mærkede en vis modstand. Jeg tænkte, at julehjælpen primært måtte være for dem, som havde brug for et bidrag som støtte til julefejringen. Jeg satte dem nok på listen, men det var med en diskret, indre modvilje fra min side.

For tre år siden steg antallet af muslimske ansøgere pludselig kraftigt. Der var kommet flere muslimske familier, og på grund af lave ydelser var deres økonomi meget presset. Det gjaldt især de nytilkomne syriske flygtningefamilier med børn. Og i byen spredtes rygtet om, at man måske kunne få hjælp i den lokale kirke.

Tæt ved halvdelen af julehjælpsansøgerne det år var muslimske familier. Og sådan har det været de efterfølgende år i mit gamle sogn. Økonomisk pressede muslimske familier har opdaget, at ved juletid kan de spørge kirken om hjælp. Det gør de. Og hjælpen får de.

Efter et par år faldt min modstand imod at give julehjælp også til muslimske familier helt fra hinanden. Mødet med konkrete familier fjernede min tilbageholdenhed. For selvfølgelig skal julehjælp være for alle med behov. Julehjælp må være for alle i sognet, som har brug for hjælp – uafhængig af julefejring.

Mennesker må uanset tro gerne tænke, at i julen er der en særlig mulighed for at række hånden frem imod deres lokale kirke og bede om hjælp. Og disse mennesker skal vi ikke skuffe, fordi julens inderste budskab og virkelighed netop er den gavmildhed, som overgår al forstand.

For nogle år siden kunne det udløse forargelse, at muslimer søgte om julehjælp hos kirken og fik det.

Men min oplevelse er, at mange ligesom jeg selv har ændret holdning, og at forargelsen er veget for gavmildhed. Det har jeg som konsulent for folkekirken haft lyst til at undersøge. I Helsingør Stift har vi spurgt de 137 kirker, der er i stiftet, og fået svar fra hver og en. Og konklusionen er klar: Stort set alle, nemlig 94 procent, uddeler julehjælp, og af dem giver næsten alle, 89,5 procent, hjælpen uden at skele til medlemskab af folkekirken eller religiøst tilhørsforhold. Tilsammen uddelte folkekirken i Helsingør stift 2,5 million kroner i julehjælp i december 2019. Alle pengene er indsamlede midler - og dermed ikke hentet fra kirkeskatten.

Gavmildheden vinder altså - og lad det endelig fortsætte. Glædelig jul, når den tid kommer, for hele folket.

Thyge Enevoldsen er præst og ansat som diakonikonsulent i Helsingør Stift