Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Patienterne må betale prisen

»Oplevelsen af sundhedsvæsenet er efter seks årtiers tilfredshed, at nu handler det om at skubbe ansvaret til andre så hurtigt som muligt,« skriver Torben Kjær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der klages over, at der ikke er sammenhæng mellem hospitaler, praktiserende læger og kommuner.

Engang lod man sygdomsbehandlingen ligge i den sektor, hvor det gav bedst mening. Det er afløst af, at sektorerne skal samarbejde om patienterne i nærhedens tegn med den konsekvens, at patienterne køres rundt i systemerne, og at for eksempel jeg må tage ansvaret for min egen komplicerede behandling med rådgivning fra de få, som trods ansvarsfordelingen vil gøre det.

Kardiologisk afdeling på Nordsjællands Hospital afsluttede mig, før der var styr på medicineringen, og henviste mig til egen læge. Her sagde en sekretær, som har kendt mig gennem årtier, helt opgivende, at de jo intet havde haft at gøre med min 61 års diabetes og 33 års hjertesygdom, hvilket er rigtigt. Deres bedste bud ville være at genhenvise mig til kardiologisk afdeling, som lige havde afsluttet mig.

Da mangeårig diabetes, hjertesygdom og nyresygdom hænger sammen, henviste min læge på Steno Diabetes Center mig til kardiologisk afdeling. Her afviste man henvisningen med begrundelsen, at jeg var afsluttet og henvist til egen læge.

Jeg kan takke dette kafkaske helvede for, at min nyrefunktion efter årtiers fornuftig udvikling er faldet til næsten det halve på grund af medicinering fra kardiologisk afdeling, som de ikke fulgte op på, og at jeg selv måtte eksperimentere med medicineringen heldigvis støttet med rådgivning fra de eneste, der vil lytte, Steno Diabetes Center, selv om flere forhold ligger uden for deres ansvarsområde – stor tak for det.

Oplevelsen af sundhedsvæsenet er efter seks årtiers tilfredshed, at nu handler det om at skubbe ansvaret til andre så hurtigt som muligt, og at man gør klogt i at have stor viden om behandlingen af sine sygdomme, at turde være sin egen læge. Nærhed og sammenhæng er ikke for patienterne, men skyldes kapacitetsproblemer, færre fysiske rammer og stigende personalemangel – patienterne betaler med kvaliteten.

Torben Kjær, Frederiksværksgade 49, 3400 Hillerød

Er Danmark en bananrepublik?

Kan det være rigtigt, at en hel regerings ministre med deres baggrund i det danske folkestyre ikke vidste, at en beslutning kræver et klart lovgrundlag?

Kan det være rigtigt, at statens højt uddannede embedsmænd ikke advarede deres ministre mod at træffe ulovlige beslutninger – »ikke top of mind«.

Kan det være rigtigt, at de omhandlede embedsmænd, efter at pligtforsømmelserne er blevet konstateret, fortsat udøver deres funktion, som om intet var hændt?

Kan det være rigtigt, at Danmark er blevet en bananrepublik?

Sven Herting, Trørød

Coronahåndtering er en succes

Flere højreorienterede debattører forsøger for tiden at omskrive historien om den danske coronahåndtering. Blandt andre forhenværende medlem af Folketinget for Liberal Alliance, May-Britt Kattrup, som mener, at Danmarks coronahåndtering har været en »katastrofe«, og at vores gode coronaresultater er opnået »på trods af regeringens ledelse«.

Det er mildest talt et kontroversielt synspunkt. Ser man på undersøgelser af, hvordan forskellige lande har klaret sig gennem pandemien, ligger Danmark på flere parametre helt i toppen af skalaen.

Lader man eksempelvis blikket glide ned over tal fra Our World in Data, der viser overdødeligheden i en række europæiske lande under coronapandemien, fremgår det, at vi er det land, hvor overdødeligheden har været lavest.

Sammenlignelige lande som Holland, Østrig og Storbritannien har haft markant større overdødelighed end Danmark, og dermed virkede det forsigtighedsprincip, vi fulgte.

Det er dog ikke kun i forhold til folkesundheden, at Danmark har klaret sig godt. The Economist har udarbejdet en opgørelse over, hvor godt landenes økonomi har klaret sig gennem pandemien.

Endnu en gang finder vi Danmark på en førsteplads.

I sin vurdering har The Economist lagt særlig vægt på de historiske hjælpepakker, som spændte et fintmasket sikkerhedsnet ud under danske lønmodtagere og virksomheder. Hjælpepakker der vel og mærke blev designet effektivt med stor indflydelse fra arbejdsmarkedet parter og vedtaget med bred opbakning fra Folketingets partier.

Derfor mener jeg, at May-Britt Kattrup med flere er ude på et kontroversielt vildspor, når de ikke anerkender, hvor vellykket den danske coronahåndtering har været, fordi befolkningen bakkede op, og Folketinget arbejdede sammen.

Rasmus Stoklund (S), politisk ordfører