Efter flere dages mørklægning: Mindst ni ud af ti kritiserede topembedsmænd i minksag er ikke hjemsendt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Hverken departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, eller andre topembedsmænd, som fik særdeles hård kritik af Minkkommissionen, er blevet hjemsendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi blandt andet forbi sygeplejersker med blikket rettet mod nord og en ny udvikling i sagen om et af Københavns største taxaselskaber.

Vi begynder dog et helt andet sted.

Screening kan redde storrygere fra at dø af lungekræft, men det sker næppe foreløbig

En stor europæisk undersøgelse viser, at screening kan nedbringe dødeligheden for lungekræft med cirka 25 procent.

Patienter og fagfolk presser på for at få indført et screeningsprogram for den kræftsygdom, som har udviklet sig til at være den største herhjemme.

Lungekræftlæger i form af Dansk Lunge Cancer Gruppe har indsendt en ansøgning til Sundhedsstyrelsen om at indføre en screening, hvor formålet er at finde kræften i et meget tidligt stadie – helst inden der opstår symptomer.

Kræftens Bekæmpelse er positiv med hensyn til at gå videre med overvejelserne om et screeningsprogram, men organisationen peger på nogle »knaster«.

Den store mangel på røntgenlæger, som plager hele sundhedsvæsenet, kan gøre det svært at indføre et screeningprogram i praksis.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den endnu ikke har taget stilling til forslaget fra lungekræftlægerne, der blev indsendt i begyndelsen af 2021.

Læs hele historien her.

Stort advokatfirma kritiseres for dobbeltrolle: Skal undersøge sin egen klient

Berlingske har i flere artikler beskrevet, at kaotiske tilstande er brudt ud i TAXA 4x35 – et af Københavns største taxaselskaber.

Mere end 80 procent af de ansatte på TAXA 4x35s hovedkontor i Vanløse har benyttet selskabets whistleblowerordning til at sende en sønderlemmende kritik af bestyrelsesformand Muhammed Aslam, der også er kendt som »Kongen af Mjølnerparken«.

Nu vækker det kritik, at 4x35s faste advokathus, Horten, efterfølgende er blevet hyret af bestyrelsen til at foretage en ekstern advokatundersøgelse af de forhold, som beskrives i klagen. Horten, som altså i forvejen er advokat for bestyrelsen, skal altså nu undersøge selvsamme bestyrelse.

Det er TAXA 4x35s faste advokatfirma, der er blevet bestilt til at gennemføre en stor advokatundersøgelse, hvor ledelsen er i centrum. Det er sket, efter at en whistleblower-klage har sendt sønderlemmende kritik mod bestyrelsesformanden, Muhammad Aslam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix/Arkivfoto.

To ansatte på TAXA 3x35s kontor har til Berlingske oplyst, at de føler sig »utrygge« ved Hortens dobbeltrolle.

Selskabets tidligere husjurist, Katrine Tholstrup, er »skuffet« og problematiserer medarbejdernes manglende retsstilling i sagen.

Horten medgiver, at undersøgelsen ikke er »uvildig«, men blot en almindelig, bestilt undersøgelse.

Læs hele historien her.

Mindst ni ud af ti kritiserede embedsmænd i minksag er ikke hjemsendt

Da Minkkommissionen for to uger siden afgav sin beretning, fik hele ti topembedsmænd bemærkelsesværdig hård kritik – ligesom det blev vurderet, at de kunne drages til ansvar.

I hvert fald ni af dem er stadig på arbejde – og altså ikke hjemsendt, mens deres sager behandles.

Det skriver Jyllands-Posten, som har været i kontakt med de relevante ministerier – som efter flere dages mørklægning er vendt tilbage. Kun Udenrigsministeriet har ikke villet svare på, hvorvidt en hjemsendelse har fundet sted eller ej.

I en række andre sager – instrukskommissionen, statsløsesagen og FE-sagen – er midlertidige hjemsendelser af embedsmænd sket prompte.

Juraprofessor Sten Bønsing havde forventet en hurtigere udmelding, fortæller han til Jyllands-Posten. Hvorvidt det ville være en god idé at sende de ti topembedsmænd hjem, vurderer han ikke.

»Det, der taler for en hjemsendelse, er, at det er uholdbart – eller i hvert fald upraktisk – at have en medarbejder siddende med en økse hængende over hovedet.«

Siden regeringen lovede 1.000 flere sygeplejersker, er 1.100 søgt mod Norge

På forsiden af dagens Politiken kan man læse, at 1.100 danske sygeplejersker har søgt og fået autorisation til at arbejde i det norske sundhedsvæsen. Det er sket, siden regeringen og et flertal i Folketinget i 2020 lovede 1.000 flere sygeplejersker på de danske sygehuse.

Flere af regeringens støttepartier efterlyser en handleplan, der skal skaffe de lovede 1.000 ekstra sygeplejersker på de danske hospitalsgange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Arkivfoto.

Det viser tal fra de norske sundhedsmyndigheder, som avisen og norske VG har fået. Her skal det understreges, at tallene ikke siger noget om, hvor mange sygeplejersker der reelt er rejst til Norge for at arbejde.

I den nuværende situation er ethvert svind problematisk, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, som er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

»Det er klart, at der er et hul, når 1.100 sygeplejersker ønsker at arbejde i kortere eller længere tid i Norge. Det gør mangelsituationen strammere, end hvis de havde valgt at blive og arbejde i det danske sygehusvæsen. Selvfølgelig bør politikerne interessere sig for det og spørge, hvorfor så mange vælger – selv om det sandsynligvis er kortvarigt – at arbejde i Norge,« siger han til Politiken.

Situationen bekymrer støttepartierne – både De Radikale og SF efterlyser en handleplan.

Læs mere hos Politiken her.

Smitten stiger – men hverken befolkning eller myndigheder har løftet et øjenbryn

Videre til Kristeligt Dagblad, som skriver, at covid-19 igen er på fremmarch – og har været det i en måned.

Torsdag blev det første tilfælde af den nye og mere smitsomme variant, BA. 2.75, fundet i Danmark. Ser man mod vores nabo i syd, bærer over halvdelen af tyskerne frivilligt mundbind i supermarkedet.

Der er dog ikke rigtig noget, der tyder på, at hverken befolkningen eller de danske myndigheder har taget notits. Hvorfor ikke?

Danskerne agerer, som de er blevet bedt om af myndighederne, vurderer Mikael Bang Petersen, som ledede HOPE-projektet, der i pandemiens første to år monitorerede danskernes adfærd.

»Jeg tror, at fornemmelsen hos borgerne lige nu er, at indtil der kommer nogle meget klare signaler fra myndighederne om andet, skal man i bund og grund leve som før pandemien,« siger Mikael Bang Petersen til Kristeligt Dagblad.

Få historien her.

Regeringens Rwanda-planer splitter danskerne

Trods massivt pres fra støttepartier, danske ngo’er og internationale topfolk ønsker regeringen stadig at oprette et modtagecenter for asylsøgere, migranter og flygtninge i Rwanda i det centrale Afrika.

Nu viser en meningsmåling fra Kantar Public foretaget for Berlingske, at et af Socialdemokratiets mest centrale valgløfter splitter den danske befolkning.

I målingen mener 43 procent af de 1.140 repræsentativt udvalgte vælgere, at Rwanda-planerne er »en god idé« eller en »delvist en god idé«.

42 procent af de adspurgte mener omvendt, at forslaget er en dårlig idé.

I mere end fire år har det været en central del af Socialdemokratiets udlændingepolitik, at asylsøgere skal sendes til et modtagecenter udenfor Europa, og at muligheden for at opnå spontan asyl i Danmark dermed bør udgå. En meningsmåling viser, at befolkningen er splittet i spørgsmålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Og mens målingen »ingenting« ændrer for Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, giver den »blod på tanden« for Rosa Lund.

Enhedslistens udlændingeordfører har besøgt Rwanda, og i juni skrev hun i Politiken, at den socialdemokratiske plan er udtryk for »et menneskesyn, som er så klamt, at jeg næsten ikke kan finde ord for det«.

At der nu ifølge målingen er dødt løb styrker hendes tro på at kunne stoppe »det her håbløse projekt«.

Også Kathrine Olldag, udlændingeordfører for De Radikale, ser målingen som et tegn på, at danskerne i højere grad støtter »en mere human udlændingepolitik«.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

Politiet fortsætter en »massiv efterforskningsmæssig indsats«, efter at en 14-årig pige torsdag eftermiddag på tragisk vis mistede livet i en rutsjebaneulykke i Tivoli Friheden i Aarhus.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er på rundrejse i Mellemøsten, hvor han har besøgt Israel onsdag og torsdag. I dag skal han mødes med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, på Vestbredden, og efterfølgende går turen til Saudi-Arabien.

Tour de France er i fuld gang, og hvis du ikke skulle have bemærket det, er en dansker i gult. På løbets 13. etape, skal Jonas Vingegaard og Jumbo-Visma forsvare den gule trøje på 193 flade kilometer fra Le Bourg d'Oisans til Saint-Étienne.

Hvis du, ligesom undertegnede, er blevet ramt af pludselig gul feber, følger her et tip. Den populære duo Lidt til Lægterne, der sidste sommer blev særdeles populær på at skrive sange til det danske fodboldlandshold, udgav i aftes en sang om den danske tourhelt: