Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nu kan jeg endelig stemme på atomkraft

Hunterston atomkraftværk i West Kilbride, Skotland. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT

Som det fremgik af den første partilederrunde på TV 2, har vi nu i Danmark fået den første partiformand, der åbent og proaktivt erklærer sig for atomkraft – i hvert fald siden jeg fik stemmeret i 1987. Det fremgår også af et interview, som Politiken havde med Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, fredag. Her siger hun:

»Hvis vi kan købe kernekraft, vi har jo kernekraftværker rundt i Europa, så synes jeg bestemt, vi skal gøre det.« Det, synes jeg, er et klart udsagn for energiekspert Staffan Qvists forslag om at købe lukningstruede svenske reaktorer og således hurtigt og billigt gå mod en helt CO2-fri elforsyning – noget som Sverige faktisk har haft i årtier.

Pernille citeres videre for: »Det, der batter, er, hvad vi kan udvikle af teknologier, som de store og meget befolkningsrige lande kan benytte sig af.« Der mener jeg også, at hun har ret og rammer en særdeles vigtig og ofte uagtet pointe: At Danmark aldrig har været foregangsland mht. til at bygge store forkromede systemer, men derimod var, er og bliver foregangsland mht. til nye paradigmer, små kreative løsninger og menneskevenlig teknologi. Kina er uovertruffen til at bygge stort og sætte i system. Danmarks rolle bliver at levere ideer og løsninger på forureningen til Kina. Det kan blive en gigantisk forretning for Danmark.

Uanset, hvad man ellers mener om Pernille Vermund, har hun i hvert fald vist mod her. Jeg ville ligeledes være imponeret, hvis Uffe Elbæk fra Alternativet var kommet med disse udsagn. Atomkraft er ellers et emne som politikere helst undgår, selvom de overbyder hinanden om, hvor bekymret de er for klimaet, og hvor meget de vil gøre for at redde det fra CO2 og opvarmning. I samme stil blev Pernille Vermunds slag for atomkraft i tirsdags også fuldstændig ignoreret af de andre partiformænd. Selvom flere af partierne faktisk er for bag scenen. Hvor må man dog håbe, at også andre toppolitikere snart begynder at vise stamina til at sige deres mening ligeud – i stedet for spin og uld i mund. Thomas Grønlund Nielsen, Værløse