Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Newsflash: Det er ikke coronas skyld, at dit onlinemøde er elendigt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er ved at få pip af coronalockdown, vi har fået nok af møder på Zoom, Teams, Skype osv., og vi længes efter at mødes face-to-face i det fysiske møderum. Klagesangen lyder efterhånden mere eller mindre konstant fra hjemmearbejdende ledere og medarbejdere over det ganske land.

Men prøv lige et øjeblik at huske tilbage på møderne før corona: Endeløse bordet-rundt-runder. Death by PowerPoint. Dårlig tidsstyring. Debat uden moderation. Facilitering en by i Rusland. Og kalenderen fuld af møder uden tid til forberedelse, refleksion og ordentlig opfølgning. Er det virkelig det, vi savner?

Onlinemøderne har ikke gjort det bedre. Tværtimod. For i det virtuelle rum forstærkes alting, både det, der fungerer godt, og det, der slet ikke fungerer. Desværre er der bare langt mest af det sidste.

Så hvad kan du selv gøre for at blive en bedre leder til onlinemøder?

Sæt rammen. Sig tydeligt, hvordan mødet skal forløbe. Fortæl, hvad målet med mødet er, hvilke roller deltagerne har, og hvilken forventning du har til hver enkelt og til gruppen.

Styr tiden og talerækken. Behold førertrøjen på, og sæt en tydelig ramme for samtalen. Hav spørgsmål, små øvelser og f.eks. gruppearbejde i breakout rooms klar på forhånd, så alle deltagere bliver inviteret til at bidrage. Afbryd langsnakkerne, konkludér og opsummér, så alle er med, men ingen får lov til at kapre agendaen med tomgangssnak.

Øv dig i at være »på«. Optag dig selv på video, og hold øje med, hvornår du virker nærværende og brænder godt igennem, og hvornår du virker fraværende. Se masser af tv og talks, og aflur de dygtigste deres tricks. Bliv vant til at optræde foran et kamera, og få hjælp til træningen, hvis du har brug for indspark udefra. Virtuel præsentationsteknik og mødefacilitering kræver øvelse, men det kan læres.

Så glem din Zoom-fatigue og Teams-træthed, og brug i stedet de virtuelle møder til at øve dig i at holde bedre møder generelt.

Det kræver lidt mere af dig lige nu, men til gengæld får du fuld valuta for pengene i form af bedre, møder, mere motiverede mødedeltagere og sidst, men ikke mindst, bedre kompetencer som mødeleder selv. Også når corona forhåbentlig engang har forladt vores hverdag, og du igen skal holde fysiske møder.

Mit håb er, at de »gode, gamle dage« aldrig kommer igen, og at vi i stedet bruger vores nye læring og erfaringer til at holde vedkommende, effektive og konstruktive møder både virtuelt og fysisk.

Rie Helmer, medietræner & kommunikationsrådgiver