Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mette Abildgaard: Det er usolidarisk ikke at forlade Danmark

»Folk, der ikke længere har et beskyttelsesbehov, skal hjem. Det var aftalen. Vi hjalp jer, da I havde brug for hjælp. I rejser hjem nu, hvor det igen er muligt. Så kan Danmark nemlig igen hjælpe andre i akut nød – indtil de igen kan rejse hjem,« skriver Mette Abildgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Siden 2015 er der kommet 30.000 syriske flygtninge til Danmark. De havde et midlertidigt behov for beskyttelse. Og den beskyttelse fandt de her. De fleste husker nok den helt bogstavelige strøm af flygtninge, der pludselig kom vandrende på danske motorveje. Nogle af dem havde et reelt behov for husly, fordi det midlertidigt ikke var trygt for dem at opholde sig i deres hjemland. Den husly gav vi dem.

Men vi lovede dem aldrig guld og grønne skove eller permanent ophold i Danmark. Sådan var aftalen ikke. Vi tilbød at hjælpe i en midlertidig periode og aftalte, at de syriske flygtninge skulle rejse hjem, når det igen var sikkert.

Det uafhængige Flygtningenævn har vurderet, at flere af de syriske flygtninge nu kan og bør vende hjem. Det gælder blandt andet en 19-årig gymnasieelev, der har boet de seneste år i Danmark. Hun er sympatisk, dygtig og lader til at være faldet godt til i Danmark. Derfor vil hun gerne blive. Og det forstår man jo godt.

Men ligesom det gælder de resterende 30.000 syrere, skal hun rejse hjem til det land, hvor hun er født og har haft størstedelen af sin opvækst, nu hvor det er muligt. Der er ens regler for alle.

Danmark har aldrig stillet hende et permanent ophold i udsigt. Tværtimod. Hun har fra start, som alle andre syriske flygtninge, fået klar besked på, at hendes ophold var midlertidigt. Derfor bør hun også acceptere, at nu skal hun rejse hjem.

Det svarer lidt til at søge ly for regnen under et halvtag, der tilhører naboen. Når regnen er stilnet af, kan man ikke bare blive hængende, fordi man er blevet glad for det lune aflukke og naboens kat. Sådan fungerer det simpelthen ikke. Hun har fået husly og uddannelse og lært, at demokrati og frihed er vejen frem. Det skal hun tage med sig til Syrien og bruge til at skubbe landet i den rigtige retning.

Folk, der ikke længere har et beskyttelsesbehov, skal hjem. Det var aftalen. Vi hjalp jer, da I havde brug for hjælp. I rejser hjem nu, hvor det igen er muligt. Så kan Danmark nemlig igen hjælpe andre i akut nød – indtil de igen kan rejse hjem.

At forlange permanent ophold, når man ikke længere har brug for beskyttelse, er usolidarisk over for andre i nød.

Mette Abildgaard, politisk ordfører, Det Konservative Folkeparti