Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Måske er det svært at komme ind i Guds rige – men endnu sværere at komme ind på bibliotekets hylder

Og her kommer så nåleøjet. Kun cirka 25 procent af alle nyudgivelser kommer så langt som til overhovedet at blive indstillet, skriver Ole Gadegaard Frandsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige,« sagde Jesus som bekendt.

Jeg er ikke rig. Og dog. Som modtager af arbejdsmarkeds- og folkepension plus lidt opsparing at tære på er jeg helt afgjort rig målt med en global målestok. Har råd til en flaske rimelig rødvin om ugen. Og det hænder, at jeg med min hustru tager på Street Food på Aalborg Lystbådehavn eller en restaurant i den billige ende. Jeg giver lidt væk til Folkekirkens Nødhjælp, Børnefonden og den slags. Ukraine, når jeg ikke kan holde billederne ud. Men ikke mere end jeg vil undvære. Og det er ikke så meget.

Så Guds rige gør jeg mig ingen illusioner om. Jeg retter min opmærksomhed mod andre nåleøjne, der – måske – er lettere at komme igennem.

I august sidste år fik jeg udgivet min debutroman på Wadskjærs Forlag, »Dora delt i to«. De cirka 30 læsere, jeg har hørt fra, har udtalt sig fra positivt til stærkt positivt om denne særegne fortælling, som man kan høre en podcast om på Laesekrogen.dk. Læsernes begejstring glæder mig naturligvis. Men bogen skal gerne kunne lånes på biblioteket. Og her er ét spørgsmål relevant for alle os forfattere: Vil DBC – Dansk Biblioteks Center – indstille bogen til lektørudtalelse? En sådan – og hvis man er kommet så langt, helst en positiv – er nemlig afgørende for, om bibliotekerne vil købe en debutantbog til udlån på hylderne.

Og her kommer så nåleøjet. Kun cirka 25 procent af alle nyudgivelser kommer så langt som til overhovedet at blive indstillet. Én af betingelser herfor er, at bogen inden for det første udgivelsesår opnår omtale i de landsdækkende medier. Jeg har et par måneder at løbe på endnu. Men indtil videre har min roman ikke opnået en sådan omtale. Og at man sender et gratis eksemplar til avisernes kulturredaktioner og i følgebrevet skriver godt for sin syge moster, er naturligvis ingen garanti for noget som helst.

Man kan argumentere for, ud fra en etisk standard, at jeg burde tænke mere på mine medmenneskers ve og vel. Og ikke fokusere så stærkt på mit egocentriske ønske om, at min bog kommer igennem nåleøjet og får en udtalelse. Men sådan er det desværre bare – er jeg bare.

Hvad Guds rige angår: Kære Jesus, mit liv er rigt, jeg føler mig lykkelig mindst én gang hver dag. Også selv om min bog ikke bliver antaget. Tak for det! Ole Gadegaard Frandsen, Nibe