Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ligestilling: Mindre snak og mere handling

Samfundsøkonomisk er vi ikke tjent med, at kvinder – trods et højt uddannelsesniveau – ikke har samme muligheder for at realisere en karriere på lige fod med mænd, skriver Henrik Funder, der er formand for Djøf Privat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark dyrker vi den bekvemme forestilling om, at ligestilling mellem mænd og kvinder for længst er opnået. Det er en vattet tilgang ifølge Berlingske.

Særlig når tallene taler sit tydelige sprog om, at det langtfra er tilfældet. F.eks. er ligeløn ikke en realitet på det danske arbejdsmarked og kvinders vej til ledelse er fortsat en del sværere i Danmark, selv om kvinders uddannelsesniveau i dag er højere end mænds.

For Djøf er det derfor indlysende, at vi ikke udelukkende skal blive bedre til at tale om problemerne eller håbe på en mentalitetsændring i familierne. Ikke desto mindre er det, hvad Berlingske foreslår som det mest konkrete.

Ligesom klimaet ikke forbedres af, at vi kun taler mere om at flyve mindre og spise mindre oksekød, ved vi efter mange års snak om den manglende ligestilling, at snak og kampagner flytter meget lidt. Der skal mere til.

For eksempel må vi få gjort op med, at barselslovgivningen i dag understøtter mekanismer, der modarbejder kvinders deltagelse i arbejdslivet og mænds deltagelse i familielivet.

Den skæve fordeling af orlov er den væsentligste nøgle til at fremme kvinders reelle ligestilling på arbejdsmarkedet. Derfor er der helt konkret grund til at opdatere den utidssvarende barselslovgivning, så forældreskabet er i fokus – og ikke kun moderskabet.

Samfundsøkonomisk er vi ikke tjent med, at kvinder – trods et højt uddannelsesniveau – ikke har samme muligheder for at realisere en karriere på lige fod med mænd.

Arbejdsgivernes forventninger om lange orlovsperioder har i dag store konsekvenser for kvinders karriereforløb og livsindkomst.

Tilsvarende er det sund fornuft, at manden sikres bedre rettigheder til at etablere nære bånd til sine børn på lige fod med kvinder ved familiens etablering frem for, at kampen for et ligeværdigt forældreskab først begynder ved en evt. skilsmisse.

Ligestillingen skal ind en i ny fase. En fase hvor vi handler på den viden, vi allerede har – frem for blot at tale uforpligtende om problemerne.

Henrik Funder, formand for Djøf Privat