Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ligegyldige rygeforbud i regionerne

Regionernes rygeforbud er virkningsløst, mener Søren Højberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I Berlingske 25. april taler Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, varmt for rygeforbud i regionerne. Det gør hun under overskriften »Regionerne går forrest for sundheden med røgfri arbejdstid«.

Problemet er, at man i grunden ikke kan håndhæve disse rygeforbud. Historiens lektie er, at rygeforbud og forbud imod tobak altid fejler. Første gang man forsøgte med forbud var, da de opdagelsesrejsende med Christopher Columbus kom til Europa med tobakken. Seneste mislykkede forsøg var da nazi-regimet forsøgte at afskaffe tobak gennem forbud.

Forbud imod tobak og rygning er i dag gået over gevind. Det er kun et spørgsmål om tid, før alle opdager, at tobak er kommet for at blive.

Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg er ligeglad med rygeforbud. De fleste andre rygere vil også være ligeglade med rygeforbud. De ved det bare ikke - uanset hvor meget de hævder, at de vil »holde op med at ryge«. Tobak er kommet for at blive. Det er mere end man kan sige om mig, og om Stephanie Lose.

Søren Højbjerg, Farum

Barnebrudene

Fra Syrien er der kommet flere barnebrude. I Danmark må man ikke gifte sig med børn, og derfor har Danmark en lovgivning, der beskytter børn mod at blive gift.

Andre lande har andre love og skikke, og der opstår derfor problemer, når barnebrude kommer til Danmark. Danmark forsøgte at yde beskyttelse ved at adskille ægtefællerne, som ikke kunne være gift i Danmark uden særlig tilladelse. Inger Støjberg fik megen kritik for adskillelsen, som burde være startet med partshøring.

Hvor var Red Barnet, Børns Vilkår og andre hjælpeorganisationer, der hjælper børn i denne sag? Jeg hørte ikke noget fra dem, kun kritik fra venstrefløjen.

Der må være nogen i Danmark, der støtter børn mod pædofili. Næste gang kommer der måske en mand med to koner på henholdsvis 14 år og 16 år. Synes venstrefløjen også det vil være i orden?

Klaus Folmann, Frederiksberg

Klimadebatten handler ikke om kødfri mandage

Folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt og er klimaet det vigtigste for dig, når du træder ind i stemmeboksen, da vil du nok have en tendens til at kigge mod venstre. De røde partier har sat sig tungt på dagsordenen, hvor de foreslår det ene forbud og planøkonomiske tiltag efter hinanden.

Klimakrisen er et globalt anliggende og derfor skal vi kigge ud over vores egen andedam når vi vil løse den. Det nytter derfor ingenting at indføre kødfrie mandage eller tvungen økologi – som desuden i sidste ende har det samme CO2-aftryk som konventionelt.

Helt hypotetisk, hvis vi forestiller os, at Danmark i morgen og fremover absolut ingen CO2 udleder, kan man jo antage, at så var krisen løst for Danmark og vi kunne igen koncentrere os om udskældningen af Rasmus Paludan og pensionsrettigheder.

Men på globalt plan ville klimakrisen akkurat være lige så stort et problem som tidligere - ergo er vores andel i CO2-regnestykket en dråbe i havet.

Giver det dermed os carte blanche til at vende ryggen til problemet? På ingen måde - men vores tilgang til at løse problemet må simpelthen ændre sig.

Danmark har tjent enorme summer på at skabe grøn strøm i form af vindenergi, solceller og lignende, hvorved man efterfølgende har solgt teknologien videre til lande som Kina og Indien, som modsat Danmark har en kæmpestor andel i det samlede CO2-aftryk.

Det er altså her, at vi skal løse det globale klimaproblem – i form af forskning.

Forskningskonkurrencen »Green Challenge« er allerede sat i søen, men vi skal videre ned ad den sti, hvor vi satser mere på ny teknologi som løsningen på de globale klimaudfordringer.

Går Danmark i stedet i »nul« på bagrund af 100 pct. veganisme og forbud mod store biler, da ønsker jeg jer held og lykke med at overbevise Trump og de kære amerikanere om, at dette er en god idé.

Martin Voergaard, Frederiksberg, medlem af Venstres Ungdom

Le Pens ensliggørelse

Marine Le Pen advarer danskerne mod den ensliggørelse, som EU (ifølge Le Pen) vil have, at vi skal undergå. Samtidig ønsker hun ikke fremmed blod i sit eget fædreland, hvilket alt andet lige jo netop må gøre folk ret ens. Søren Espersen har valgt sig en sand logiker som sengekammerat.

Michael Pedersen, Vejen