Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Læserbreve: Trumps forslag er genialt

Donald Trumps forslag om, at USA skal forlade NATO er ifølge Henrik Permin genialt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON

Indimellem kommer der også geniale udtalelser/forslag fra Trump. Et sådant er efter min mening forslaget om en amerikansk udtræden af NATO. Herefter vil NATO (eller hvad det nu kommer til at hedde) bestå af den nuværende europæiske del jf. i øvrigt den igangværende proces med etablering af et EU-forsvarssamarbejde. Det vil så fremme den igangværende multipolarisering af geopolitikken og dermed dialogen mellem de enkelte poler, herunder USA/EU og EU/Rusland som supplement til den allerede igangværende dialog mellem USA og Rusland.

Sådanne direkte dialoger vil - efter min mening - forbedre mulighederne for en nedtrapning af de løbende konfrontationer, herunder militære, ikke mindst i grænseområder. Og et vigtigt element vil være et bedre kendskab til de enkelte parters reelle situation og motiver - herunder en afdækning af indenrigspolitiske og udenrigspolitiske elementer og dermed bedre muligheder for bearbejdning af disse.

For EUs vedkommende vil det næppe medføre en større ændring i den sikkerhedspolitiske situation, størrelsen af et samlet EU-beredskab taget i betragtning. Og hertil kommer fortsatte nære relationer til USA - og for den sags skyld UK også efter et eventuelt Brexit. Henrik Permin, Charlottenlund

Hold fast, Sverige

At hævde, at Sverigedemokraterne bliver holdt uden for indflydelse, skal tages med forbehold. SD har hindret regeringsdannelsen i Sverige i fire måneder. Aldrig har partiet haft større indflydelse end netop nu, og det vil formentlig aldrig ske igen. Svenskerne har forstået at håndtere situationen med et fremmedfjendsk parti i stuen på fremragende vis i modsætning til Danmark, hvor fremmedfjendske partier har stor indflydelse på regeringsdannelsen. Man taler åbent om regeringsdeltagelse som noget naturligt.

Hvis Sverige fastholder afvisningen af Sverigedemokraterne undgår de danske tilstande. Her har Dansk Folkeparti opnået at få vedtaget en fremmedfjendsk politik, der går ud på trin for trin, foreløbig 100, at øge presset på de uønskede fremmede og blive ved med at stramme, til de flygter skrigende. Det er den mest humane måde at løse problemet, mener vore fremmedhadere.

Det er imponerende, at de svenske socialdemokrater har formået at holde stilen. Det kunne de danske socialdemokrater ikke. De er nu så borgerlige, at de ikke længere kan skelnes fra de ægte borgerlige. Selv fremmedhadet blomstrer nu også i deres baghave, hvor den passes og plejes omhyggeligt. Det er der stemmer i, og vi skal snart til valg, hvor fremmedhadet igen bliver hovedtemaet. Ingen tvivler på, at DF er regeringsdueligt, og hvordan skulle vi ellers få en regering? Jørgen Villy Madsen, Jægerspris

Uløselig afhængighed af Kina

BBC World havde forleden en reportage om Grønland. Her blev de stort planlagte lufthavnsprojekter præsenteret og grønlandske politikere var meget positive over for den planlagte kinesiske kapitalindskydelse og arbejdskraft. BBC havde forsøgt at få en udtalelse fra Danmarks statsminister og udenrigsminister. Forgæves. De skulle ikke udtale sig.

Lad gå, at grønlandske politikere blæser på langsigtede sikkerhedsinteresser til fordel for hurtige økonomiske gevinster, når nu den grønlandske økonomi ikke selv er til det. Lad gå, at de gerne vil slippe for at skulle flyve lokalt til Kangerlussuaq/Søndre Strømfjords-lufthavnen, når de skal på tjenesterejser ude i verden, men hellere vil tage en taxa til lufthavnen ved Lille Malene. Men hvorfor tier rigsministrene? Er det ikke soleklart, at Kina rundt omkring gladeligt låner alt for mange penge ud til lande med små økonomier og som derved bindes ind i uløselig afhængighed?

Er Kina ved at liste sig ind i Arktis pga. grønlandske politikeres storhedsvanvid? Perspektivet er skræmmende. Det er højst påkrævet med en hurtig officiel dansk reaktion. Hvad holder rigsmyndigheden tilbage? Taktiske hensyn er her fuldstændig ligegyldige i forhold til et skræmmende perspektiv. Man undres såre.

Måske skulle de grønlandske politikere i stedet prioritere uddannelse af ingeniører, handelsuddannede, jurister, læger, tandlæger, sygeplejersker, egne gymnasielærere, osv.? Stig Wørmer, Kbh S

Proportionsforvrængning

Det er da utroligt som pressen bekymrer sig om Said Mansours velbefindende i Marokko.

Jeg tror de allerfleste danskere er fløjtende ligeglade med, hvad der sker med ham. Han er terrordømt og har sikkert også et regnskab, der skal betales i Marokko. Så lad ham gøre det i fred for de danske journalister, der bekymrer sig mere om ham, end om os danskere, der endelig er sluppet af med den islamist. Han rager os en papand. Frank Juel Pedersen, Hvidovre