Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lægeforeningen bør holde sig til fakta

Foto: Bo Amstrup

Borgere i Region Sjælland bliver desværre endnu en gang udsat for fejlagtige oplysninger om hjertestop. Det sker i et indlæg her i avisen af formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Andreas Rudkjøbing sammenligner tal fra en undersøgelse om overlevelse af hjertestop, der ikke kan sammenlignes, hvilket er tydeligt markeret i rapporten. Undersøgelsen er udarbejdet tilbage i 2017 af professor for Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Christian Torp-Pedersen. Så når Andreas Rudkjøbing i sit indlæg skriver, at »der kun er seks procent chance for overlevelse i Region Sjælland, mod 14 procent i Region Midtjylland«, er det altså to tal, som ikke kan sammenlignes direkte.

Korrigeringen skal findes i Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Retningslinjerne foreskriver, at findes en dødfunden person, skal man starte genoplivning. Når genoplivning startes, registreres personen som et »hjertestop«. Den registrering gælder, indtil en læge erklærer personen for død.

I Region Sjælland har vi ikke læger i alle akutbilerne, derfor erklæres personen først død på sygehuset. I eksempelvis Region Midt, kan lægen gøre det på stedet, og så bliver personen aldrig registreret som et »hjertestop«. Hvis man korrigerer for denne forskel, har Region Sjælland stort set samme rate af genoplivning som alle de andre regioner.

Region Sjælland har allerede to akutbiler bemandet med læger, og vi har faktisk også en helikopter. En eventuel diskussion omkring flere akutlægebiler tager jeg gerne, men det skal være en diskussion på et sagligt grundlag. Det må ikke blive en debat på fup eller fakta, og da slet ikke flere skræmmekampagner, som kun gør borgerne bange.

Jeg er mere interesseret i, at vi gør borgere mere trygge, og jeg vil til hver en tid gerne vende Andreas Rudkjøbings synspunkter, så vi sammen kan hjælpe borgerne i Region Sjælland. Så længe vi bare holder os til fakta. Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland