Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad alle akutte ambulancer køre i busbanen

Vi bør give ambulancer, der fragter patienter i smerter, men uden udrykning, lov til at svinge over i busbanen og komme lidt hurtigere frem til hospitalet. det mener Region Hovedstadens sundhedsudvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Når livet er på spil og vores udrykningskøretøjer skal frem, tænder de lys og sirener, biler trækker til siden, busbaner bliver tilgængelige, og de almindelige trafikregler sættes ud af spil – netop fordi vi skal gøre alt i vores magt for at redde liv.

Men der gælder andre regler, når et menneske ikke er i livsfare, men »kun« er i store smerter, f.eks. med brækkede lemmer eller anden skade eller sygdom. I sådanne hastende og akutte, men ikke livstruende situationer, må ambulancen følge den almindelige trafik sammen med personbiler, varetransporter osv., uagtet at ventetiden til at komme på hospitalet kan være meget ubehagelig for patienten. Derfor vil vi gøre det muligt for ambulancer at komme lidt hurtigere frem i hovedstadsområdet ved at give dem lov til at køre i busbanerne – også selvom de ikke har udrykning på.

For det kan da ikke være rigtigt, at et menneske i store smerter skal ligge i en ambulance, der holder i kø, mens der er en tom busbane lige ved siden af? Lad os give den lov til at svinge over i busbanen og komme lidt hurtigere frem til hospitalet.

Desværre har Transport- og Boligministeriet afvist anmodningen om at tillade ambulancekørsel i busbanerne, men svaret er skrivebordsbureaukrati af værste skuffe og forholder sig ikke til den konkrete situation, vi prøver at løse. Nemlig at syge eller tilskadekomne borgere med et behandlingsbehov kan undgå bilkøer og blive transporteret hurtigt på hospitalet, og at ambulancen kan komme frem til syge og tilskadekomne uden at holde i bilkø. En holdning, som vi ved også vækker genlyd hos vores kollegaer i Københavns Borgerrepræsentation.

Derfor vil vi sende endnu en anmodning til Transport- og Boligministeriet, som vi håber og forventer revurderer sin beslutning og giver tilladelse til, at mennesker i store smerter hurtigst muligt kan komme på hospitalet.

Det er kun sund fornuft.

Af et enigt sundhedsudvalg i Region Hovedstaden: Christoffer Buster Reinhardt (K), formand, Leila Lindén (S), næstformand, Karin Friis Bach (R), Line Ervolder (K), Finn Rudaizky (DF), Karoline Vind (SF), Lars Gaardhøj (S), Bodil Kornbek (S), Niels Høiby (LA), Annie Hagel (Ø) og Randi Mondorf (V).