Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

KU og SFU: politikerne bør aflyse ottende udbudsrunde om udvinding af nordsøolie

»Spørger man Klimarådet skal 8. udbudsrunde ikke se dagens lys. Men for regeringen er det også en oplagt mulighed for at være det grønne foregangsland, den gerne vil have at Danmark er. Et stop for udvinding af olie sender nemlig et stærkt signal om, at vi faktisk mener at vi vil være uafhængige af fossile energikilder,« skriver KU og SFU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

KU og SFU: Stop ottende udbudsrunde!

Det er blevet tid til forhandlinger om nordsøolien. Her skal det blandt andet besluttes, om den ottende udbudsrunde skal sættes i gang. Skal vi sætte udvindingen af nordsøolie i udbud, eller skal vi sige stop for klimaets skyld? En ottende runde ville forlænge udvindingen af olie til fem år efter 2050, hvor et flertal i Folketinget ellers har besluttet, at Danmark skal være CO2-neutral.

Spørger man Klimarådet, skal ottende udbudsrunde ikke se dagens lys. Men for regeringen er det også en oplagt mulighed for at være det grønne foregangsland, den gerne vil have, at Danmark er. Et stop for udvinding af olie sender nemlig et stærkt signal om, at vi faktisk mener, at vi vil være uafhængige af fossile energikilder.

Men udover at det klimamæssigt er fuldstændig tåbeligt at fortsætte udvindingen af olie frem til 2055, kræver det også en solid bunke optimisme at tro, at det vil gavne økonomien. For selvom olieeventyret tidligere har været godt for den danske statskasse og ligefrem fantastisk for den norske, er der ingen garanti for, at det fortsat vil være det i fremtiden. Oliepriserne er historisk lave, og skulle virksomhederne lide et tab, skal den danske stat dække en femtedel af det. Vi risikerer altså, at det bliver en decideret udgift for de danske skattebetalere.

Modsvaret lyder ofte, at Danmark vil tabe arbejdspladser på at stoppe den ottende udbudsrunde, men i virkeligheden udskyder man blot den nødvendige omstilling. Nu har vi muligheden for at udvise rettidig omhu og investere i fremtidige grønne arbejdspladser i stedet for at tænke kortsigtet og bevare nogle kulsorte arbejdspladser, som vi ellers blot kan vente på at miste.

Spørgsmålet, om hvorvidt vi skal hive mere olie op af jorden, er ikke en kamp mellem venstre og højre. Det handler grundlæggende om ansvarlighed. Derfor bør politikerne tage den ansvarlige beslutning og aflyse ottende udbudsrunde og i stedet være et ægte grønt foregangsland.

Magnus Von Dreiager, landsformand for Konservativ Ungdom, og Sofie Lippert, landsforkvinde for SF Ungdom