Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kan man bare sylte en politisk aftale?

Ifølge Berlingskes interview med nu tidligere socialminister Mai Mercado (K) er en sag om at undersøge handicappedes forhold blevet syltet af Finansministeriet. Man har trukket sagen ud, så den indtil videre ikke er blevet til noget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Mattias fik diabetes som fireårig. I børnehave og skole ville man ikke hjælpe ham med at tage insulin. Det betød, at Mattias og forældrene flyttede.

Til sidst forlod familien Danmark og rykkede til Norge. Her er der regler på handicapområdet, der forbyder diskrimination, så Mattias selvfølgelig kan få hjælp med insulinen.

Et bredt politisk flertal i Danmark besluttede for over et år siden at undersøge at få samme regler til Danmark. Det manglede da bare.

Men ifølge Berlingskes interview med nu tidligere socialminister Mai Mercado (K) er sagen blevet syltet af Finansministeriet. Man har trukket sagen ud, så den indtil videre ikke er blevet til noget.

Det chokerer mig virkelig. Kan man bare det? Undlade at gennemføre, hvad et politisk flertal har besluttet?

I handicaporganisationerne har vi længe kæmpet for et forbud mod diskrimination af mennesker med handicap. Et enigt folketing vedtog derfor et historisk forbud 31. maj 2018. Men der manglede regler om såkaldt rimelig tilpasning. Regeringen lovede, at den inden udgangen af september ville præsentere en undersøgelse af, hvorvidt rimelig tilpasning kunne tilføjes i diskriminationsforbuddet.

Undersøgelsen blev herefter udskudt og seneste melding var, at den ville komme i starten af 2019. Men vi venter stadig…

Som Mattias’ eksempel viser, har det store menneskelige konsekvenser.  Det bliver sværere for os med handicap at være en del af samfundet, når vi ikke beskyttes mod diskrimination. Ifølge en stor VIVE-undersøgelse oplever cirka hver syvende med handicap at blive diskrimineret i samfundet.

I Norge og Sverige har man for længst indført reglerne. Erfaringerne fra vores nordiske naboer viser, at statsbudgetterne ikke bliver væltet.

Jeg opfordrer den nye regering og socialminister Astrid Krag (S) til at tage sagen op igen og få indført den nødvendige beskyttelse mod diskrimination.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer