Gennem længere tid har vi hørt det om og om, igen og igen: »Spis mindre oksekød!« Ja, nogen siger endda: »Stop med at spise oksekød!«
Det vil jeg gerne støtte. Men jeg har ofte sagt og tænkt; hmmm .. nu er koen her jo, hvad skal vi så gøre med den? Ca. 90 pct. af det oksekød, vi køber i Føtex og andre supermarkeder, kommer netop fra malkekøer. Malkekøer som er fire-fem år gamle, og som har produceret mælk i tre-fire år iflg. Danmarks Statistik.
Så i princippet er det, vi gør, at vi spiser et affaldsprodukt fra mælkeproduktionen, et produkt, der alligevel skulle kasseres, faktisk kunne man se det som en slags genbrug. Det er i øvrigt en af grundene til, at en culotte på 1,5 kg kun koster 150 kroner.
Spørgsmålet er; skal vi begrave eller brænde de 1,2 millioner køer og kvier, som ifølge Danmarks Statistik allerede er her og har aftjent deres virke med at producere mælk til yoghurt, skyr, ost, ymer, creme fraise, kærnemælk, smør og naturligvis mælk?
Dernæst kommer spørgsmålet om vores eksport af tørmælk til det asiatiske marked, som er stærkt stigende med flere tusinde tons og vores berømte Lurpak smør, som er en enorm succes uden for Danmark. Skal vi trappe ned, trappe ned på café latte, skyr og fortjenester ved eksport for at mindske produktionen af kød?
Jeg undrer mig over, hvor denne debat hører til, og hvorfor de mange miljøinteresserede café latte-drikkende byboer taler så meget om, at vi ikke må spise oksekød?
Det kunne være uvidenhed, at man simpelthen ikke ved, hvordan produktionskæden er skruet sammen – for at få en café latte skal man (som reglen) bruge en ko.
Det kunne også være, at det er så meget enklere at kritisere de oksekødselskende mennesker ift. at sige; »børn må ikke drikke mælk eller spise yoghurt, ost eller få flødeskum på fødselsdagskagen.« Det er alligevel uendeligt sværere at sælge end at sige: »Stop med at spise oksekød.«
Man kan kun spørge sig selv, hvor kommer mælken fra?
Kim Bender, Frederiksberg



