Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvilken bibel har Signe Molde læst?

»Man kan ikke frigøre sig fra den tanke, at Signe Molde ikke engang fik læst den ene bog, som hun hævder (og bruger som argument for at afskrive helheden). Det er overfladisk og ærgerligt. Bibelen er udfordrende, men også en enestående, dyb og berigende samling af tekster,« skriver Manuel Vigilius. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Journalist og tv-vært Signe Molde fortæller i lørdagens Berlingske (1. maj) om sit kulturliv under overskriften »Bibelen har jeg kun læst slutningen af. Den ender ikke godt, kan jeg afsløre«. Et direkte citat fra interviewet. Udover det besynderlige valg (at læse den måske sværest tilgængelige af alle 66 bøger i Bibelen), bliver jeg usikker på, hvilken bibel Signe Molde har læst i? Den, jeg og over to mia. andre kristne har, slutter med kapitel 21 og 22 af Johannes’ Åbenbaring, hvor Gud nyskaber himmel og jord for at leve i et glæde og fællesskab med mennesker. En verden uden sygdom, sorg, synd eller død. »Han vil tørre hver tåre af deres øjne«, som der står i det næstsidste kapitel. Og »der skal ikke mere være nogen forbandelse«, som der står i det sidste. Det er Guds inderste hensigt, forstår vi. Hvordan kan det være skidt?

Man kan ikke frigøre sig fra den tanke, at Signe Molde ikke engang fik læst den ene bog, som hun hævder (og bruger som argument for at afskrive helheden). Det er overfladisk og ærgerligt. Bibelen er udfordrende, men også en enestående, dyb og berigende samling af tekster. At kende den er en afgørende forudsætning for at forstå både kristendom og dansk kultur.

Manuel Vigilius, Hillerød

OL-atleter og coronavaccination

I tv-avisen 2. maj argumenterede regeringens talsmand for, at danske sundhedsmyndigheder skal træffe afgørelse om, hvorvidt danske OL-atleter skal vaccineres mod covid-19 inden legene eller ej. Flere andre nationers atleter er allerede vaccineret, antagelig fordi politikere i andre lande har ment, at OL-atleters præstationer er vigtige for nationers prestige. Hvorfor dette ikke er et politisk emne i Danmark, men et rent sundhedsfagligt, er et spørgsmål, som regeringen må kunne give et meget velargumenteret svar på. Må vi få det?

OL-atleterne udgør ca. 200 mænd og kvinder, som har kvalificeret sig til et meget specielt arbejde med betydeligt talent og store personlige indsatser. Fra et arbejdsmedicinsk synspunkt bør dette arbejde kunne udføres med størst mulig sikkerhed for deltagerne. Derfor skal de tilbydes en covid-19-vaccine.

Finn Gyntelberg, Hørsholm, og Ole Kamstrup, Rudersdal, arbejdsmedicinere

Om igen, LA-formand

Det er direkte latterligt at indkalde erhvervsministeren til samråd ud fra en ytring om banker og grådighed. Bankerne fik i den grad hjælp fra staten, da det gik galt under finanskrisen. Jeg synes også, at det er tegn på grådighed, når man som en ejerforening, der sparer op til store ting, skal betale 5.000 kr. for ingenting. Man kan ikke trække det fra nogen steder.

Hvis der er sund fornuft i det hele, må kommunikationen til befolkningen være betydeligt bedre fra bankernes side, så man kan forstå, at det er nødvendigt af de og de grunde.

Og LA-formandens begrundelse for samrådet er jo nærmest censur. Man skal vel ikke give en undskyldning for noget, som de fleste mennesker er enige i. Vi forstår det kort og godt ikke.

Helle Bockhoff, Helsingør

Motorvejsbro via Samsø er udtryk for tilbageskuende tænkning

Karin A. Sørensen forklarer udmærket i sit læserbrev her i avisen omkring den ødelæggelse af natur og livskvalitet for beboere og turister, som broen vil medføre.

Tendensen med fjernarbejde, som coronaen har sat yderligere gang i, vil nok fortsætte, så færre vil have behov for at pendle mellem København og Århus.

Er fremmøde nødvendigt, vil transport med hurtigtog være det mest naturlige på grund af muligheden for at være online på rejsen. Skal rejsetiden her alligevel nedbringes, er det langt billigere at etablere et hurtigere tog på den eksisterende rute.

Den øgede anvendelse af delebiler gør det også mindre relevant for arbejdende at have egen bil med. For turister og ferierende må en tidsbesparelse på en halv time anses for mindre vigtig.

Der kunne måske spares nogle havnefaciliteter, som i dag både findes i Kalundborg og i Aarhus?

Danmark har en stolt fortid omkring etablering af store broer, men alt har sin tid. Klimaet og fremtidens behov kalder på andre store anlægsinvesteringer, som bør prioriteres.

Og indrømmet, jeg er selv meget glad for Samsø præcis, som den er i dag.

Peter Laier, Klampenborg

Vaccineproduktion

Holger Hagelberg spørger i søndagens avis, hvem den »uheldige helt« var, der solgte vaccineproduktionen i Statens Serum Institut.

Det var to i skiftende regeringer: Nick Hækkerup startede salget, og Sophie Løhde afsluttede salget.

Lige dumme begge to.

Inge Suhr, Frederiksberg