Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvad skal man efterhånden tro?

Det er efterhånden ikke så nemt at finde ud af, i hvilket land, butikkernes mejerivarer bliver produceret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sidste år varslede Arla, at Brabrand Mejeri skulle lukkes. Mejeriet fremstiller bl.a. Cultura ligesom mejeriet i Slagelse. For nylig opdagede jeg, at der på kartonen på den Cultura, jeg sad med, var trykt hele to af de små, ovale EU-mærker. Ellers så kartonen ud, som den altid har gjort. Nederst stod der »Arla Foods amba, DK-8260 Viby J.«

Det ene mærke bar koderne »DK - M 191«, DK for Danmark og M 191 for Brabrand Mejeri. Men på det andet stod der »DE - MV006«. DE står for Tyskland, MV 006 skulle så være et tysk mejeri. »Se produktionssted på kartonens top« stod der også, og deroppe var der stemplet dato og det tyske mærke. Det var her, jeg opdagede, at min Cultura var tysk.

Siden har jeg også fået en karton, hvor Brabrand Mejeri er helt forsvundet (det er vel blevet lukket). Så nu bliver al Arlas Cultura vel lavet i Tyskland, i hvert fald vest for Storebælt. Det er der nok ikke noget galt i - bortset fra, at Arla ikke ligefrem har slået på tromme for, at såvel produktion som arbejdspladser skulle flyttes til Tyskland, formentlig Holsten. Men er produktet nu også tysk?

For nylig købte jeg i Føtex et stykke Maasdammer Tilbury-ost. Etiketten oplyste, at oprindelseslandet var Holland, og man skulle derfor tro, at nummeret på det ovale mærke var det hollandske mejeris. Men nej, koderne på mærket var »SE - 3001«. SE for Sverige, men så var 3001 vel et svensk mejeri?

Heller ikke. Føtex kundeservice har oplyst, at »U-mærket skal spores tilbage til produktionen. Eftersom denne ost er kommet gennem flere lande, er det ikke nødvendigvis Holland, koden vil føre til …« Og videre: “Osten er produceret i Holland, hvorefter den er fragtet til Sverige. I Sverige er osten blevet skåret ud i mindre stykker, og herefter solgt gennem Wernerssons danske afdeling.”

Så kan Arlas Cultura også lige så godt være produceret i Polen, Rumænien eller Holland, kørt til Tyskland og tappet og sendt videre til Danmark.

Hvad skal man efterhånden tro?

Rolf Bagger, Hirtshals