Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvad er den mest virkningsfulde klimapolitik for Danmark?

For at np klima-målene bør vi støtte og investere i de danske virksomheder, hvis produkter virkelig kan gøre en målelig forskel på det globale klima. Det gælder selvfølgelig produktion, global markedsføring og salg af bl.a. vindmøller, termoruder og termostater som danske firmaer er gode til, men også andre firmaer og produkter, skriver Jørgen Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen

Virkningsfuld klimapolitik

70 pct. reduktion i CO2-udledningen i Danmark er tæt på et urealistisk mål. At nå målet kan let komme til at reducere levestandarden og velfærden i Danmark. Det værste er dog, at hvis det kun er danskerne, der skal reducere CO2-udledningen med 70 pct., kan det ikke mærkes på det globale klima.

Alle ved at Danmark er et lille land, der er 1.000 køer i verden der bøvser metan for hver ko der gør det samme i Danmark og der er også 1.000 mennesker i resten af verden for hver dansker. Yderligere øges verdens befolkning i resten af verden og CO2-produktionen per indbygger stiger, når levestandarden stiger.  Disse dystre udsigter må ikke få os til at opgive, men det må heller ikke få os til at udvikle løsninger, der kun hjælper på vores samvittighed.

Alle er vist enige i, at man skal investere i udvikling af nye teknologier, da vi ikke ved, hvorledes vi skal nå målet med kendte teknologier. Jeg mener, at de lavthængende frugter, hvor man endog kan slå to fluer med ét smæk, er at støtte og investere i de danske virksomheder, hvis produkter virkelig kan gøre en målelig forskel på det globale klima. Det gælder selvfølgelig produktion, global markedsføring og salg af bl.a. vindmøller, termoruder og termostater som danske firmaer er gode til, men også andre firmaer og produkter. Jeg erkender, at stramninger i Danmark får disse firmaer til at udvikle effektive produkter, men jeg mener også, at de midler, der kommer ind ved at afgiftbelægge CO2-producerende aktiviteter, skal anvendes til at støtte aktiviteter, så de virkningsfulde danske produkter kan sælges billigt og blive attraktive for resten af verden og derved få en mærkbar global virkning.

Jørgen Madsen, pensioneret professor, agronom, lic. og dr.agro

Fornuft mellem linjerne

Lyt nu til, hvad de unge siger mellem linjerne. De har på det seneste haft minimum to pointer: Flere unge har i medierne udtalt, at hvis cigaretter koster 80-90 kr. pakken, vil de ikke begynde at ryge. Oversat: hjælp mig til at sige fra over for presset fra vennerne! De første cigaretter bliver som regel taget, fordi de unge gerne vil med i gruppen, de vil vise, at de tør, at de selv bestemmer. Vil det ramme »socialt skævt« på dem af os, som allerede er afhængige af at ryge, hvis en pakke cigaretter koster 80-90 kr? Efter min mening nej. Måske mangler netop også vi en god undskyldning for at søge hjælp til rygestop, så vi ikke ender med diverse rygerelaterede sygdomme.  De sparede behandlingspenge kan så puttes i de andre slunkne finanslovskasser.

På samme måde har jeg hørt unge efterlyse et påbud om brug af cykelhjelm. Oversat: hjælp mig til at bruge den cykelhjelm, jeg allerede har, og som mine forældre tror jeg flittigt bruger. Er du bange for at ødelægge frisuren eller vil du savne den friske luft i håret? Så kan Hövdinge hjelmen, der virker som en airbag, være løsningen. Den er dyr, men mon ikke der kan laves et regnestykke, som kan støtte, at de unge – og alle vi andre – kan få råd til den trafikbeskyttelse?

Karen-Lisbeth Jensen, Hillerød

Klimadebat i stereo, tak

Min yndling gennem 40 år, Berlingske, svigter mig i denne tid. Der raser en spændende debat verden over og samfundet igennem om klimaforandringer og fremtidens vejrudsigter.

Men Berlingske fortsætter desværre dækningen i mono og  favner ikke debattens mangfoldighed.

Lars Henrik Aagaard er en fantastisk videnskabsjournalist, men en enmandshær kan ikke løse opgaven med at dække alle ofte modstridende, men lige saglige og valide udsagn og indlæg.

Kan man forestille sig, at en enkelt journalist ville være tilstrækkeligt til at dække alle hjørner af udenrigspolitikken?

Kære Berlingske, vi har brug for en forstærkning på klimadækningen. Sammensæt et panel af gerne rygende uenige fagfolk, der kan give læserne en mulighed for at orientere sig i debattens bredde og dybde.

Herbert Nielsen, Marstal

God kommentar

Var det ikke Karen Blixen som i Den afrikanske farm skrev om begejstringen ved høre andre udtale netop det, som man selv går og tænker? Tak, Tom Jensen, for din kommentar. Jeg er sikker på, at alt hvad du skriver, rammer plet i mange danskeres hjerte og følelser. Selv blev jeg dybt rørt  ved læsningen. Måtte denne katastrofale periode i USAs historie snart være fortid.

Susanne Folmer, Fredensborg