Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Højskolesangbogen skal også indeholde andre religioners højtidssange

Foto: Keld Navntoft

I Berlingske kan man 1. august læse, at højskolesangbogsudvalget overvejer at optage en sang omhandlende den muslimske ramadan, skrevet af den dygtige Isam B fra Outlandish. Hvis det er tilfældet, må det være en klar forudsætning, at der også optages sange omhandlende andre religioners højtider. Alt andet ville være en udansk forskelsbehandling. De kunne samles under en fællesbetegnelse: »Andre religioners højtidssange«.

Man burde ved samme lejlighed genindsætte vore smukke dannebrogssange, som til manges vrede forsvandt fra Højskolesangbogen i 2008. Det drejer sig blandt andre om »Der er ingenting, der maner« og »Vift stolt på Kodans Bølge«.

Vort flag er det ældste og selvfølgelig i vore øjne det smukkeste i verden. Danernes fane faldt ifølge legenden ned fra himlen 15. juni 1219 i Estland, hvorefter kong Valdemar Sejr førte danerne til sejr. Heraf Valdemarsdag. At man overhovedet kunne finde på at fjerne sange om Dannebrog fra Højskolesangbogen i 2008, var uforståeligt og en skændsel. Vi er mange, der med glæde ser tilbage på morgensang i folkeskolen, hvor sange om Dannebrog blev sunget som en selvfølge. Hvis Isam B ville indspille en Dannebrogssang, kunne han måske lede udvalget på rette vej. Lis Pagh Nielsen, Hornbæk

SFs gæstfrihed

I anledning af præsident Trumps kommende besøg udtrykte Karsten Hønge forleden, at USAs præsident naturligvis som Danmarks allierede skulle være velkommen, men Hønge ville være den første til at arrangere demonstrationer mod præsidenten. Det må siges at være en ret bred fortolkning af ordene »gæstfrihed« og »velkomst«.

Jeg erindrer ikke, at Hønge under Kinas præsident Xi Jingpings besøg arrangerede demonstrationer mod Kina, som i forhold til USA må kaldes dybt udemokratisk, så selvom Donald Trump er upopulær, kunne man så ikke, selv som socialist og medlem af Folketinget, prøve at opføre sig nogenlunde høfligt som vært? Erik Pedersen, Espergærde

Nyt CPR-nummer

I debatten om kønsskifte er der stor fokus på CPR-nummeret. Men udover at diskutere, hvor gammel man skal være for at få et nyt CPR-nummer, er det værd at diskutere, hvorvidt det nuværende CPR-nummer system er fornuftigt.

CPR-nummeret er forældet og har mange problemer, set med nutidens it-sikkerheds briller er det håbløst. Det er det unikke ID for os i næsten alle sammenhænge, men det er alt for nemt at gætte, fordi fødselsdato og køn udgør så stor en del af nummeret. Og det er næsten umuligt at skifte, hvis man bliver udsat for identitetstyveri.

Vi har brug for et nyt ID-system som ikke er koblet op på fødselsdag og køn, hvor man kan have flere ID-numre - et til lægen, et andet til fitness-centeret, og et tredje til banken - og hvor man let kan skifte nummer, hvis det er nødvendigt. Ligesom vi skifter password til computeren eller pin-kode til Dankortet. Det vil også løse lidt af problemet for de transkønnede. Henrik Størner, Vanløse

Skal jeg skamme mig?

Torben Steno skriver, at »Patienters hjemmestrikkede vrøvl stjæler de praktiserende lægers tid«. Jeg er en af de mange kronisk syge med bl.a. kræft. Jeg har så mange gange fået at vide af læger samt patientforeninger som Myelomatose Forening, at jeg skal sætte mig ind i sygdommen, så jeg kan indgå i en dialog med lægen. Det kan man kun gøre, når man er »informeret«. Det er livsvigtige beslutninger, som skal tages, og det kan kun ske i fællesskab. Efter at have læst Torben Stenos klumme, føler jeg, at jeg burde skamme mig. Heldigvis ser min læge ikke sådan på det. Kenneth Crouch, Farum

Seks-årige og juridisk kønsskifte

Jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg forleden dag læste, at et flertal bestående af de Radikale, Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten tilsyneladende synes, det er en brand-god idé at lade børn i en meget ung alder få foretaget et juridisk kønsskifte.

Enhedslisten kalder det »interessant« at gå efter en model, hvor børn helt ned til seks år kan få foretaget et juridisk kønsskifte. Partierne tromler frem med dette forslag på trods af, at foreninger som Etisk Råd og Red Barnet er skeptiske. Red Barnet fastholder, at denne beslutning først skal tages, når man er 18 år og myndig. Seks-årige børn – og for den sags skyld ti-årige børn – kan ikke forventes at kunne overskue konsekvenserne af så afgørende et valg. Vi ved alle sammen, at identitetsskabelsen sker i teenageårene, hvor vi skal finde os selv. Og ofte er det først, når vi er voksne, at vi hviler i os selv.

Det undrer mig ikke, at ekstreme partier som Enhedslisten og de Radikale synes, at det er skæppe-skønt at lade børn vælge deres eget køn i en så ung alder. Jeg er derimod dybt overrasket over, at partier som Socialdemokratiet og Venstre er hoppet med på dette dybt uansvarlige forslag. Jeg håber, de besinder sig! Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti