Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Har Grønland overhovedet nok kompetent arbejdskraft til selvstændighed?

Grønlands største problem omkring selvstændighed er at finde kompetent arbejdskraft nok til at holde et selvstændigt Grønland kørende, mener Lars Juul Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Grønland har indstillet en række personer til den nye Forfatningskommission, der skal komme med input omkring en ønsket kommende selvstændighed. Debatten går nu bl.a. på, om kommissionens indstillede medlemmer nu også har den kompetence, der skal til for at skrue et rigtigt forslag om selvstyre sammen.

Det er vel, apropos, Grønlands største problem omkring selvstændighed - at finde kompetent arbejdskraft nok til at holde et selvstændigt Grønland kørende.

Grønland rummer omkring 50.000 »indfødte« personer, dertil cirka 8.000 »fremmedarbejdere«. De lokale svarer dermed rundt regnet til indbyggerantallet i Helsingør, men fordelt på 15 byer og en række bygder. Alle isoleret hver for sig. Ingen forbindelse udover med skib eller fly. Dermed har man et hjemmemarked, der er mikroskopisk lille.

Det siger vel alt om de udfordringer man har omkring uddannelse af alverdens fagpersoner, som et moderne samfund har brug for, diplomater, teknikere, søfolk, militærfolk, håndværkere, sundhedspersonale og arbejdere af enhver art til jobs i de isolerede byer og internationalt. Hvordan stiller en selvstændighed for øvrigt de omkring 14.000 bosatte grønlændere i Danmark?

Lige nu følger vi i TV den fremragende serie »Arktisk kommando«. Arktisk Kommando varetager forsvar, redningstjeneste, miljøbekæmpelse og f.eks. fiskerikontrol af landets godt 2,1 mio. km2 og ca. 624.000 km2 hav. Kan man forestille sig Grønland overtage disse funktioner? Mandskabsmæssigt og økonomisk? I TV-udsendelsen ser vi ingen grønlandske aspiranter til slædepatruljen Sirius. Hvorfor ikke? Her har de grønlandske unge vel store fortrin?

Jeg vil beholde et Grønland med selvstyre inden for rigsfællesskabet.

Lars Juul, Frederiksberg, har boet fast i Grønland i knap ti år, ligesom han siden har været handelsrejsende og krydstogtguide i Grønland i en årrække.