Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Groft sagt: Præsentabel eller uprætentiøs fremtoning i DF

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsentabelt

Eva Selsing

Og så var der det yndige interview, hvor DFs kvindelige nestor, Pia Kjærsgaard, erklærede sin i øvrigt forståelige støtte til Messerschmidt som formand, ikke mindst fordi han er ’præsentabel.’ Det specielle ordvalg kan næsten ikke tolkes som andet end en direkte henvisning til modkandidat Martin Henriksens uprætentiøse fremtoning. Hvilket må siges at være en overordentligt perfid karakteristik, som kun et meget underskudsagtigt gemyt kunne finde på at bruge om et menneske, der trods alt repræsenterer anselige dele af partiets bagland.

Skulle den kommende DF-ledelse være modtagelige for velmente råd fra støtter, ville det være at nedtone den Kjærsgaardske bitterhed – arrogance kan det trods alt ikke være, thi det forudsætter en niveauforskel mellem kritikeren og hendes genstand. Ellers er der fare for at fremmedgøre gode kræfter, der ønsker at arbejde for Danmark, fint tøj eller ej. Og det er vel trods alt det, det handler om. Ikke sandt?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fact or fiction?

Hans Hauge

I USA er den politiske forskel mellem Demokrater og Republikanere lavet om til en forskel mellem fakta og fiktioner. Og fakta sidder i Vesten til venstre i parlamenterne. Fakta er røde. Fiktioner gule. Fiktionerne er folket, der sidder og ser tv-serier på YouTube. Fakta ser CNN og læser New York Times. DRs journalister er alle faktamagere. De skal bestå en faktaeksamen, før de sendes ud. Det var fiktionen, der angreb ’demokratiet’ – altså fakta – d. 6. januar 2021 i USA. J6 hedder »helligdagen« nu. Men hvad så med gentagelsen?

Historien gentog sig i Kasakhstan. J6 angreb en voldsparat hob regeringsbygninger i Almaty i Kasakhstan. Mange arresterede også der. Og den russiske version af nationalgarden rykkede ind og genoprettede ordenen. Det ligner USA, gør det ikke? Hvem eller hvad var fakta og fiktion i Almaty? I Kasakhstan, Belarus og Rusland er fakta på Putins side, og vores fakta er for dem fiktioner. Sådan er alt relativt.