Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Grønland gør Danmark stort

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte bygden Kapisillit i Grønland i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Trump er ikke dum. At købe Grønland er helt sikkert en god forretning, og det vil tjene amerikanske interesser. Især hvis det kan foregå på de samme betingelser som Puerto Rico og de Vestindiske øer. Begge har f.eks. ikke stemmeret til præsidentvalg eller Kongressen. Svaret er naturligvis et klart nej, men det er ikke noget at latterliggøre Trump med, som f.eks. Søren Espersen har gjort.

Derimod er det noget, som bør vække eftertanke blandt grønlandske selvstændighedstilhængere. Grønland er med sine godt og vel 50.000 indbyggere og enorme areal for lille til at agere selvstændigt. Grønland vil altid skulle læne sig op ad en større magt. Og der er nok, som byder sig til, og ikke som i 1814 hvor ingen af de sejrende magter skænkede landet en tanke.

Når man i Washington tænker på Grønland som noget, man bare køber, hvordan vil Grønlands position så være i en fremtid under en anden beskytter end Danmark? Det kan godt være, at Danmark har haft en koloniherre rolle, men Grønland fylder faktisk meget i dansk bevidsthed. Kendskabet til Grønland er større end kendskabet til de fleste af vores 98 kommuner.

Grønland er stor i Danmark og får stor opmærksomhed. Hvis ikke Danmark skulle være Grønlands partner, hvem skulle så, og hvor meget ville Grønland fylde hos f.eks. en regering i Washington eller Beijing?

Hvad får Danmark så ud af Grønland? Masser. Vi var faktisk utroligt heldige, at vi fik lov at beholde Grønland i 1814. Det betød f.eks., at under Monroe-doktrinen blev Danmarks tilstedeværelse i Amerika anerkendt, og dermed var grundstenen lagt til et langt og positivt forhold mellem Danmark og USA.

Senere har vi sparet enorme summer på forsvarsbudgettet, fordi vi kunne bidrage med Grønland under Den kolde krig. Lige nu kæmper vi rent faktisk for, at selveste Nordpolen skal være grønlandsk, og dermed dansk.

Danmark er i sig selv lille, men Grønland gør os store, og ethvert barn i de udviklede lande kender Grønland. Størrelsesforholdet mellem Grønland, Danmark og verden udgør i rigsfællesskabet en perfekt symbiose, som både Grønland og Danmark bør kæmpe for. Kjeld Flarup Christensen, Hjerm

Kan Grønland så lejes ud?

Der var stor enighed om, at Trump var helt ude i hampen, da de danske politikere forstod, at Trump, under sit kommende besøg, ville tilbyde at købe Grønland. Man havde aldrig hørt noget så tåbeligt, og de mest afdæmpede reaktioner var at kalde det en aprilsnar.

Det virker umodent og uovervejet at skyde så hurtigt fra hoften. Der er ingen, der har overvejet, hvad der i forbindelse med et køb skal ske med den grønlandske befolkning, om den geopolitiske situation har det bedst i hænderne på Danmark eller Amerika, eller hvad USA tænker om den hastigt smeltende indlandsis.

Undertegnende er ikke tilhænger af Trump og undres, ligesom resten af verden, over de impulsive tiltag og udmeldinger, som han er garant for. Men pointen er, at Trump er repræsentant for den frie verden, og det er hverken Putin eller Xi Jinping, der globalt er de eneste alternativer til Trump.

Alene af den grund er det værd at holde sig til Amerika og at lytte til, hvad Trump mener i sin udmelding om Grønland, før man populistisk fejer ham af bordet. Det handler nemlig ikke om Trump, det handler om den frie verden eller om overvågning og diktatur. Your Call. Ivan Thorsen, Nærum

Undskyld nu

Mette Frederiksen høster stor ros for hendes undskyldning til Godhavnsdrengene. Det er selvfølgelig prisværdigt. Hun kan passende undskylde for vores behandling af børnene på Sjælsmark, den urimelige integrationsydelse og vores manglede ansvar for flygtninge ved og i Middelhavet. Den danske regering behøver ikke vente 50 år, lad os undskylde og ændre politik nu. Anders Lange, Frederiksberg

Ironman i København

En ting er, at vi igen skal finde os i, at det halve København og Nordsjælland er afspærret for trafik, men hvorfor er man ikke blevet ordentligt orienteret om, hvor det rammer, hvor der er afspærret? Lokalt er der sat skilte op, men det hjælper jo ikke dem, der kommer fra en anden del af byen. Det er bare ikke godt nok.

Når man så spørger vagterne ved afspærringerne om, hvor og hvordan man kan komme videre, aner de det ikke, og resultatet er ofte, at de bliver skældt ud af vrede og frustrerede bilister. Hvorfor har de ikke et kort, der viser, hvordan man kan komme videre? Nu kan vi så glæde os til de næste weekender, hvor der igen er mulighed for sportsaktiviteter, der kan spærre byen af. Sven Brunsted, Charlottenlund