Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gode råd til nye bornholmere

To gode råd, når du flytter til Bornholm: meld dig ind i en forening og hils på alle naboerne, opfordrer Carsten Seeger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Velkommen på Bornholm

Da jeg flyttede til Bornholm for 50 år siden, blev jeg budt velkommen af et naboægtepar. De gav mig to gode råd: Meld dig ind i en forening og hils på alle naboerne. De lærte mig oven i købet bornholmsk over kaffen. Jeg har efter fattig evne søgt at tage mod nye bornholmere på samme måde (undtagen bornholmskkurset). Nogen har sikkert fundet mig påtrængende.

Min øjenlæge og min tandlæge tog venligt mod Sofie og Rolf Bagger og søgte f.eks. efter bolig til dem, da de ville flytte til Bornholm. Jeg ved ikke, om lægerne har foreslået Baggers at hilse på naboerne. For så er Sofie og Rolf Baggers syv år i Bølshavn da ikke helt spildt. Og det har måske sikret dem et godt liv, som jeg må tro, de har i Hirtshals. Det er derfra, de skriver læserbrevet i Berlingske om bornholmsk gæstfrihed d. 14.

Carsten Seeger, KulturBornholm, Østermarie

DF skal se indad

Normalt er det i disse måneder agurketid for medierne. Før i tiden kom DF altid med kontroversielle forslag, der skabte overskrifter og var glemt dagen efter. Pia Kjærsgaard sagde, mente, skældte Fogh- og senere Løkke-regeringen ud osv. Altid var der noget galt, og altid valgte DF uanset alligevel at bakke Venstreledede regeringer op, også når de overtrådte loven. Sådan er det ikke denne sommer. Venstre har skiftet formand, til en mere radikalvenlig person.

DF ligger underdrejet vælgermæssigt, er presset af Nye Borgerlige, har mistet stemmer i rig målestok, og baglandet gør oprør indimellem, vil have udskiftet ledelsen. Kristian Thulesen Dahl kæmper for sit og partiets liv.

DF mener altid, at det er de andres fejl: »De andre har overtaget DFs politik«. Men husk: Løkke sagde altid, når han botaniserde andre steder, at der ikke copyright på politik. Nej, det opdagede både K og S med årene under ham.

Så hvad med at kigge på DF selv? Er det fortsat alfa og omega med stram, strammere, strammest udlændingepolitik? Er det klogt at hænge en kvindelig jurist i udlændingestyrelsen med afgansk baggrund ud som nærmest suspekt. Svaret er klart nej. Det er direkte for dumt. Ubegavet.

Er det klogt at lade Pia K. være værdikrigeren, her sur, surere, surest? Hun vinder ikke over Pernille Vermund, som er mere modsat i sit væsen. Selv om jeg er uenig i deres politik. Eller at lade Martin Henriksen stå med bulldog-attitude og bide løs. Den tid er forbi. Hvis ikke DF finder eget projekt, så bliver de overflødige i dansk politik. De drømmer om regeringsansvar, det er fatamorgana. Men det gør måske ej heller så meget.

Helle Bockhoff, Helsingør

Knæk langelænderen

Vi har forlængst gravet »negerbollerne« ned på historiens mødding. Nu annnoncerer en isfabrik, at den populære »Kæmpe Eskimo« går samme vej.

I det lune kølvand efter den politiske korrekthed og med hensynstagen til sarte maver foreslår en hermed nystartet krænkelsesbevægelse et navneforbud mod den populære pølse, »Langelænder«. Det er en hån mod øens beboere.

Kend den på knækket!

Herbert Nielsen, Marstal

Slavehandel

For tiden drøfter vi heftigt de handlinger, som danskerne har udført tidligere i historien, og som nu holdes op mod vor tids etiske normer. Og statuer af mænd fra disse tider er i fokus, især slavehandelen er på banen med dens efter vor tids normer helt forfærdende overgreb. Hvis vi går længere tilbage i historien, vil vi møde endnu langt værre overgreb. Mord, voldtægter og røverier, som danske vikinger udførte i England og Frankrig.

Inden for Danmarks egne grænser blev der i flere århundreder begået overgreb mod store dele af landbefolkningen. Mængder af danske fæstere og livegne bønder har måttet lide under herredsfogeders, slotsforvalteres og godsejeres brutale fremfærd med træhest, hundehul og andre grusomme former for straf.

Et andet eksempel er de overgreb, fængslinger m.m., som landets katolske borgere måtte lide under i reformationstiden. Og så taler vi slet ikke om tidligere tiders overgreb mod jøderne, eskimoerne, hekseafbrænding og meget mere.

Hvis man vil bedømme fortidens adfærd med nutidens etiske normer, vil der være meget, som kræver undskyldning.

Sven Herting, Vedbæk

Movia pisser på pendlerne

Movia har gjort sådan, at pendlere som ikke bruger mobilepay eller rejsekort, ikke har mulighed for at købe billet. Jeg mener, at det er at pisse direkte på pendlerne. Det kan ikke være rigtigt, at folk ikke har mulighed for at købe billet i bussen. I virkeligheden burde Movia komme tilbage til det gamle klippekortsystem og månedskort, for det virkede perfekt, og det var meget bedre end de nye rejsekort.

Rune Olsen, Kastrup