Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forståelse for ligestilling og ambitioner

»Forståelsespapiret indeholder en række centrale politikområder, men langtfra alle områder er uddybet. Det gælder blandt andet ligestilling,« skriver den nye minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, Mogens Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det ser ud til, at der hersker en vis forvirring om, hvad det politiske forståelsespapir mellem regeringen og dens støttepartier betyder.

Lad mig slå fast, et forståelsespapir er ikke et regeringsgrundlag. Forståelsespapiret indeholder en række centrale politikområder, men langtfra alle områder er uddybet. Det gælder blandt andet ligestilling.

Min ambition er at sætte ind på en bred vifte af områder. Vi skal se på, hvordan vi kan fremme ligeløn. Det er ikke godt nok, at en nyuddannet kvindelig ingeniør i gennemsnit tjener ca. 1.300 kr. mindre om måneden, end hendes lige så nyuddannede mandlige studiekammerat. Vi skal også arbejde for en mere ligelig fordeling af forældreorloven. Fædre skal have gode rammer for at være forælder helt fra begyndelsen.

Vi skal se på, hvad vi kan gøre for, at det bliver lettere at vælge mere køns-utraditionelle uddannelser. Vi har brug for flere faglærte kvinder og flere mænd til omsorgsfagene. Og vi har brug for, at flere kvinder vælger IT og naturfaglige fag.

Mange indvandrere har taget ligestilling til sig. Men der er stadig en gruppe, hvor kvinder og mænd ikke er lige. Ligestilling kan og skal ikke gradbøjes efter tradition, religion eller kultur. I Danmark er kvinder og mænd ligeværdige og lige meget værd.

Vi vil også ændre voldtægtsbestemmelsen. Der er alt for få voldtægter, der fører til domsfældelse. Sex kræver samtykke. Kvinderne skal beskyttes bedre, og retssikkerheden skal sikres for både kvinder og mænd. Også vold mod kvinder er et stort problem i vores samfund, som jeg naturligvis vil have på dagsordenen.

Særligt unge er udsat for digitale krænkelser og seksuel chikane. Men det gælder også i forhold til homoseksuelle, trans- og interkønnede, som oplever hadforbrydelser. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi har plads til forskellighed og møder hinanden med respekt.

Ligestilling går på tværs af mange forskellige områder i samfundet og mange forskellige ministerier. Min ambition er at arbejde bredt, så vi rykker på ligestillingen på mange områder. Det glæder jeg mig til at stå i spidsen for, og jeg vil gerne understrege, at dette indlæg ikke er en udtømmende liste for ambitionerne.

Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde