Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forslag til børnenes regering

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks nye regering har som pejlemærke at sikre alle børn en god opvækst. Det er prisværdigt, og de enkelte ministres offentlige tilkendegivelser tyder da også på god vilje, men de flagrer rundt i en løs snak om, hvad der er brug for, når samfundet skal passe på vores børn og være med til at bryde den sociale arv.
Der tales om flere pædagoger i daginstitutioner, nationale test i bero, og i det hele taget om tilbud og rammer, der kan give plads til at skabe selvstændige børn, der kan indgå i og udvikle fællesskaber.

Men mere konkret bliver det så ikke. Der mangler gennemtænkte forslag til, hvordan de mest udsatte børn kan få hjælp og opbakning til deres udvikling. Et par sidespor er det dog blevet til, nemlig overtagelser af forslag fra den tidligere regering, som nu er underskrevet og blevet til lov. Det drejer sig om tvangsbortadoption, hvor det via lempelser er blevet lettere for kommunerne at gøre brug af denne foranstaltning. Det skal for god ordens skyld nævnes,at et barn, uanset dets alder, i den situation vil blive afskåret fra al kontakt med sin biologiske familie.

Derudover er det i en anden nylig underskrevet lov bestemt, at børn fra ghettoområder skal sprogtestes i dansk i 0. klasse fire gange årligt. Hvis de ikke består, skal de gå klassen om. Det skal for god ordens skyld nævnes, at denne nye »dumperegel« for længe siden er forladt for etnisk danske børn.

Et forslag kunne være at forstærke indsatsen for børn tidligere end i dag og ikke vente, til de begynder i 0. klasse. Der kunne, i lighed med en ordning i skolen, lovgives om en pulje af kommunale støttetimer, som kan bevilges til daginstitutioner og her, under lederens ansvar, anvendes direkte til udsatte børn og deres familier. Udvikling tager nemlig først fart, når der kan skabes en holdbar og tillidsfuld relation til det enkelte barn og dets forældre. Kort sagt, man skal tæt på. De ydre rammer gør det ikke alene.

Et andet forslag kunne være at nedsætte et »børneudvalg« med kompetente fagfolk og praktikere til at vejlede og udøve kritik, inden ministrene går i gang med lovgivning om børn. Jette Nielsen, psykolog, Valby