Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Fhv. højesteretsdommer om FE-sagen: Man får det indtryk, at myndighederne har trængt sig selv op i en krog

»Man kan befrygte, at anklagemyndigheden under de kommende retsmøder vil fastholde kravet om 'dobbelt' dørlukning. Men vi har ikke lukkede retsprocesser i Danmark, og vi må have fuld tillid til, at domstolene vil udvise sund fornuft i denne sag, hvor efterhånden intet er hemmeligt,« skriver Per Sørensen om FE-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra dag et har FE-sagen med alle dens facetter rystet ikke bare det danske samfund, men også vores udenlandske samarbejdspartnere i efterretningsanliggender. Ikke så meget på grund af de oplysninger om det nødvendige samarbejde med andre lande, der er fremkommet, men på grund af den måde, sagen fra starten har været håndteret på af de ansvarlige danske myndigheder.

Her sigtes især til TET (Tilsynet med Efterretningstjenesterne), fhv. forsvarsminister Trine Bramsen og de personer i »systemet«, der har fået den idé at indlede en klapjagt på de øverste ansvarlige i FE, navnlig Lars Findsen og tilmed på en helt uanstændig måde (anholdelsen af ham i lufthavnen, i øvrigt efter at en kommission havde »frifundet« ham og flere andre efter mere end 1 års hjemsendelse af dem).

Med Berlingskes rystende gennemgang af de nu kendte oplysninger i sagen (27. juni 2022) bliver frygten for, at den kafkaske måde, sagen indtil nu har været behandlet på, vil fortsætte, desværre bestyrket. Ganske vist er det nødvendigt, at sådanne sager behandles under fuld hensyntagen til deres karakter, men det har samtidig givet de ansvarlige (regeringen) mulighed for forsøgsvis at redde, hvad reddes kan med hensyn til deres eftermæle, gennem en konsekvent afvisning af at kommentere sagen på nogen måde.

Denne lukkethed – som domstolene indtil nu har nikket ja til – har imidlertid givet plads for vidtgående spekulationer/konspirationer, der kunne have været undgået, hvis myndighederne, herunder anklagemyndigheden, havde spillet med mere åbne kort.

Berlingskes gennemgang af sagen efterlader et indtryk af, myndighederne på grund af deres håndtering af sagen og hemmelighedskræmmeriet har trængt sig selv op i en krog, og man kan befrygte, at anklagemyndigheden under de kommende retsmøder vil fastholde kravet om »dobbelt« dørlukning. Men vi har ikke lukkede retsprocesser i Danmark, og vi må have fuld tillid til, at domstolene vil udvise sund fornuft i denne sag, hvor efterhånden intet er hemmeligt.

Det har Trine Bramsen selv sørget for ved at have udbasuneret den (i form af at lade TET udbasunere den), ligesom efterretningstjenesten selv har bidraget hertil ved at opsøge diverse medier i et klodset forsøg på at lukke munden på pressen.

Per Sørensen, fhv. Højesteretsdommer, Skodsborg