Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Etablissementet frygter nyt elselskab – og prøver at pille dem ned

»Kärnfulls kundetilgang er langt over forventning – og man ved, at man har fat i noget rigtigt, når magtfulde spillere bliver bange og går til angreb. Så I er tilgivet for at kalde os »crazy« – det er en forventelig reaktion,« skriver Theis Palm. På billedet ses et Vattenfall-atomkraftværk ved Geesthacht, Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Charisius/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi i Kärnfull er en startup, der sælger 100 pct. atomstrøm. Dansk Energi og Greenpeace gav os onsdag en bredside, hvori de kalder vores initiativ »crazy«. Dansk Energi påstår, at 100 pct. atomstrøm fra oprindelsesgarantier ikke vil forbedre atomkraftens markedsposition.

Kritikken synes forloren. Dansk Energi skrev for ni dage siden, at »oprindelsesgarantier har mange vigtige egenskaber«, herunder at certifikatsalg skaber ekstra indtægter til grøn energi. Den nøjagtigt samme markedsdynamik gælder selvfølgelig for atomkraft, så vores certificerede strøm har samme effekt som anden certifikatstrøm.

Det er tankevækkende, at vi er det første certifikatbaserede elselskab, som Dansk Energi finder behov for at kritisere, når de normalvist bifalder certifikater. Dansk Energis største medlem Ørsted sælger grønne certifikater fra biomassekraftværker. I takt med at biomassen er faldet i unåde, står atomkraft tilbage som den eneste klimavenlige backup til vindenergi.

Har Lars Aagaard mistet troen på markedsdynamikkerne? Er det nu helt ligegyldigt for den grønne omstilling, hvorvidt forbrugerne vælger 100 pct. grøn strøm? Nok ikke – han beskytter snarere særinteresser mod seriøs konkurrence.

Greenpeace retter samme kritik på et dobbeltmoralsk grundlag. Greenpeace Energy i Tyskland sælger 100 pct. VE-strøm baseret på certifikater. Greenpeace Energy har Greenpeace Tyskland som medstifter, der stadig indgår i firmaets ejerkreds. De deler hovedsæde i samme bygning i Hamborg. Deres angreb på vores brug af oprindelsesgarantier fremstår hyklerisk. Hykleriet understreges yderligere af, at Greenpeace Energy sælger »grøn gas«, som i virkeligheden er 99 pct. fossilgas. Greenpeace bør ikke kaste med sten, når de selv bor i g(l)ashus.

Oprindelsesgarantierne kan noget andet og meget vigtigere end bare at styrke energikilder økonomisk: Det faktum, at vi har lokket Greenpeace ud af hulen, viser med al tydelighed, at vores initiativ har potentiale til meget mere end blot at forbedre businesscasen for atomkraft – vi skaber debat om, hvordan vi sikrer grøn forsyningssikkerhed.

Kärnfulls kundetilgang er langt over forventning – og man ved, at man har fat i noget rigtigt, når magtfulde spillere bliver bange og går til angreb. Så I er tilgivet for at kalde os »crazy« – det er en forventelig reaktion på en idealistisk udfordrer, som skaber entusiasme og demokratisk energi. Vi tilbageviser øvrige forkerte påstande, særligt om priser, på vores blog. Theis Palm, landechef for Kärnfull Energi