Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den firkantede død lurer flere steder i Nordsjælland

»Jeg håber, at mange vil bruge Eva Selsings herlige nye betegnelser. Bravo!« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tak, Eva Selsing

Tak til Eva Selsing for det fremragende indlæg om Gentoftes besjælede områder 27. januar. Hvor er det malende at læse om »den firkantede død«, og »firkantet hvidløgsbøvs på en bar designet have.«

Desværre er denne mode ikke kun i Gentofte, men mange steder i Hørsholm Kommune også. Smukke, sjove gamle huse rives ned og firkantede kasser sættes op i stedet.

Jeg håber, at mange vil bruge Eva Selsings herlige nye betegnelser. Bravo! Bente Hatting Gjelten, Rungsted Kyst

Nej til en fast forbindelse over Kattegat

I Berlingskes leder 23. januar under overskriften »Ja tak til en fast forbindelse over Kattegat« tales der varmt for en fast forbindelse over Kattegat med alle de fordele, der er for, at vi hurtigere kan komme frem mellem landsdelene. Det nævnes, at, »man kan bygge store broer uden negative effekter for havmiljøet« og at »anlægget kan evt. visse steder graves ned og overdækkes, så naturen forbliver uberørt«.

Samsingerne nævnes kort, men Røsnæsboerne og den unikke natur på Røsnæs nævnes ikke. Jeg vil gerne minde om, at Røsnæs har et helt unikt landskab, som er et resultat af en gletsjer, der for 17.000-18.000 år siden skød fra Østersøen op gennem Storebælt. Da isen smeltede, efterlod den en serie af bueformede randmoræner fra Sjælland til Fyn. Røsnæs er den østlige del af en sådan randmoræne og danner i dag rammen om en af de skønneste naturperler på Sjælland.

Når man kommer cyklende eller gående på midten af Røsnæs kan man samtidig fra flere steder nyde synet af hav på begge sider. Røsnæs er forholdsvis smal, så selvom løsningen skulle blive, at anlægget graves ned, vil det få enorme konsekvenser for dette unikke og fredelige miljø. Jeg vil opfordre folk, der taler for en Kattegat-forbindelse, til at besøge Røsnæs. Lad os alle gøre modstand mod denne for naturperlen Røsnæs så respektløse plan. Gitte Christensen, Vallensbæk

Studietursloft hjælper alle

Mads Mahler Clemmensen (MMC) mener tilsyneladende at have argumenteret imod uddannelsesministerens forslag om et loft på 3.000 kr. for udgifterne til studieture, som skal gøre, at alle elever uanset økonomisk formåen kan deltage (Berlingske 11. januar). MMC fortæller, at han var på studietur til Beijing, og at to elever fik økonomisk hjælp til at komme med. Det fremgår ikke, hvor denne hjælp kom fra.

Herefter præsenterer MMC et fiktivt, aldeles ulogisk, eksempel, som skulle vise, at en studietur til Japan med ministerens forslag ville koste klassen 100.000 kr. Naturligvis det rene vås, som det må undre, at avisen overhovedet vil trykke. Og MMC bekymrer sig tilsyneladende ikke om, at det kan være ydmygende for de to elever, som er nødt til at tage imod økonomisk hjælp for at kunne deltage i studieturen.

Men det allerværste er, at han tilsyneladende er af den opfattelse, at jo længere man rejser, og jo dyrere rejsen er, jo større er udbyttet. Som fx hans tur til Beijing, som var »unik og fantastisk«, og som han og hans klassekammerater nok aldrig vil glemme. Og han frygter, at 90 pct. af alle fremtidige studieture går til Stockholm eller Hamborg. Dermed demonstrerer han en fantasiløshed, som måske hænger sammen med vor tids forbrugermentalitet. For hvad er der galt med Stockholm og Hamborg? Hvis MMC - og hans lærere - var en lillebitte smule kreative, som man vel må kunne forvente af gymnasieelever og deres lærere, kunne de ved at bruge en passende mængde anstrengelser planlægge en tur til Stockholm eller Hamborg, som ville være akkurat ligeså »unik og fantastisk« som hans tur til Beijing. Jeg har som seminarielærer været i Amsterdam og Prag med studerende, som fik et fantastisk udbytte af turen - fordi vi lærte en masse af at bruge et par måneder på planlægningen.

Men det er selvfølgelig nemmere at rejse den halve jord rundt, hvor den kinesiske mur, Maos mausoleum, Den forbudte By mv. ligger klar til afbenyttelse end at nøjes med en billigere tur, hvor man selv må arbejde på at grave oplevelserne frem. Mon ikke den billigere tur i højere grad bidrager til elevernes dannelse? Niels Graverholt, Aarhus N

Undskyld, Kina

Selvfølgelig skal JP ikke sige undskyld til Kina, og selvfølgelig skulle Jyllands-Posten ikke have bragt den omtalte tegning. Verden står måske over for en verdensomspændende epidemi, der kan true os alle helbredsmæssigt og økonomisk. Derfor må man beundre de omfattende tiltag, som Kina gør for at bremse spredningen af Coronavirus. I sådan en situation er det tankeløst at bringe den omtalte tegning. Jeg undrer mig over, hvad formålet med tegningen var. Vi kan alle sammen forsøge at lave sjove tegninger, men dette er ikke sjov, det er ramme alvor. JP er en agtværdig avis, som man på denne måde mister respekten for. Holger Hagelberg, Hellerup