Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danskerne kan godt håndtere at gå i byen efter kl. 23

»Danskerne har igennem gennem halvandet år handlet med imponerende omtanke, og det kan de også efter kl. 23,« skriver indlæggets forfattere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lyse sommeraftener nærmer sig og kalder på hyggeligt samvær på restauranter, cafeer og barer. Men restauratørerne skal desværre stoppe udskænkningen kl. 22 og sende gæsterne hjem senest kl. 23 – inden det for alvor bliver mørkt.

Det fremgår af en coronarestriktion, som er en reminiscens fra nedlukningen af Danmark i midten af september sidste år. I otte måneder har serveringsstederne mistet op mod 50 procent af deres omsætning som følge af tidlig lukketid.

Det skyldes ikke mindst, at restauranterne kun kan nå at servicere ét hold gæster på en aften. Mange besøgende kommer slet ikke, når de skal rejse sig fra bordet inden desserten. Og fodboldentusiasterne finder andre steder at nyde aftenkampen, når de ikke kan se anden halvleg på deres sportsbar.

Sommeren er højsæson for både serveringsstederne og deres leverandører. Med epidemien under kontrol, med manglende evidens for smittespredning på serveringssteder og med restauratørernes professionelle coronarammer opfordrer vi kraftigt til, at politikerne tillader en lukketid kl. 02.

Danskerne har igennem gennem halvandet år handlet med imponerende omtanke, og det kan de også efter kl. 23. Det er heldigvis blevet tilladt holde private fester ude i byen helt til kl. 05. Men private arrangementer i forsamlingshuse og selskabslokaler skulle nødigt udkonkurrere professionelle serveringssteder, som igennem mere end et år har bevist, at de er i stand til at håndtere smitterisikoen.

Til gengæld har myndighederne flere gange peget på, at det netop er piratfester og forsamlinger i parker og lignende, som sammen med privatfester udgør den helt store smittefare. Og det er altså ikke sikkert, at alle gæsterne går hjem i seng, når restaurationerne sender dem ud ad døren inden kl. 23. De ekstra åbne timer frem mod kl. 02 vil få stor betydning for både serveringsstederne og den bredere oplevelsesøkonomi, fordi den udvidede åbningstid vil skabe mere liv og bedre økonomi for en lang række brancher.

Med en lukketid kl. 02 kan danskere og turister nyde forlystelser, udflugter og sportsbegivenheder uden at tænke på at skulle indfinde sig på et spisested tidligt på aftenen, så de kan nå at blive mætte inden spærretiden.

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv, Lars Thykier, administrerende direktør, Danmarks Rejsebureau Forening, Carsten Suhrke, formand, Vin & Spiritus Organisationen i Danmark, Anders Baagland, formand, Danske Handelsbyer, Kirsten Munch Andersen, politisk chef, Horesta, Torben Hoffmann Rosenstock, direktør, Danmarks Restauranter & Caféer, og Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen