Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Brug pengene på tog til tiden

I stedet for at bruge milliarder på højhastighedstog, burde man forbedre bl.a. Kystbanen, som stadig kæmper med forsinkelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS

Københavns overborgmester vil gerne have mere fart på togene til Stockholm og Hamborg. Højhastighedstog vil kunne nedsætte rejsetiden markant fra fem timer til ca. tre timer. Hurtigtog til Stockholm kræver en investering på en slat af 200-300 milliarder svenske kroner, til gengæld mener et konsulentfirma, at en hurtigere rejsetid på bare ti minutter vil øge produktiviteten med 200-900 millioner om året. Et bredt skøn må man sige. Hvordan man så end har regnet det ud.

Som borger bliver man lidt følsom over for regnestykker, der ofte viser sig helt i skoven. Hele herligheden skal først være på plads i 2035, hvor verden under alle omstændigheder må forventes at se noget anderledes ud.

Måske skulle man koncentrere indsatsen her og nu om bare at skaffe tog til tiden i Danmark, herunder på Kystbanen, hvor der stadig er aflysninger og forsinkelser, der med de samme regnemodeller må koste i hundredvis af millioner kroner årligt i produktivitet og deraf lavere skatteindtægter.

Sidst, jeg tog Kystbanen, var toget forsinket, og da det dukkede op, var det ikke et almindeligt tog med lav handicapvenlig indgang, men et IC4-tog, hvor der kun er høj indgang. Resten af dagen havde jeg på min nethinde synet af den mand, der efter togdamens besked om, at der kom et tog om 20 minutter, sad tilbage på perronen i regnen i sin trehjulede elkørestol med sit resignerede blik i afmagt over et samfund, der er ligeglad med sine handicappede borgere.

Da jeg i toget spurgte togføreren, om hun ikke syntes, det var synd for ham, og om man ikke kunne medbringe en rampe, vrissede hun, at det ikke var hendes skyld, at DSB ikke havde bevillinger nok til at købe tog. Basta.

For politikere, der jo måles på deres gerninger her og nu, var der måske her en idé til en indsats, som udover at hjælpe på produktiviteten ville vise, at handicappede har samme ret til tog til tiden og i det hele taget ret til et værdigt liv. Bente Flindt Sørensen, Skodsborg