Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Borgerforslag sikrer reproduktive rettigheder

»Ved at ophæve den politiske og kunstige grænse for nedfrysning af æg på fem år giver vi familierne bedre muligheder for at bestemme over deres liv og deres krop,« skriver Mette Abildgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

30.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, som står mig meget nært – det handler nemlig om fertilitetsbehandling.

Næsten hvert tiende barn, der fødes i Danmark, er kommet til verden gennem fertilitetsbehandling. Det betyder ligeledes, at hver tiende graviditet har været en lykkelig lettelse efter prøvende forløb med hormonbehandlinger, ægudtagning og genindsættelse af æggene. Som det er i dag destrueres raske æg efter fem år uden nogen legitim grund. Det vil borgerforslaget lave om på.

Fertilitetsbehandling er en fysisk og psykisk hård kamp. Jeg taler af erfaring. Derfor er det også på tide, at vi forbedrer familiernes reproduktive rettigheder og øger ligestillingen på dette område. For som reglerne er i dag findes der ingen øvre grænser for, hvor længe mænds sæd kan nedfryses.

Selvfølgelig er der biologiske begrænsninger på, hvornår graviditet er mulig og sundhedsmæssigt forsvarligt – for fosteret såvel som den gravide. Derfor er der i dag også en grænse på, hvornår man senest kan modtage fertilitetsbehandling. Den ligger på 46 år, netop for at tage højde for udfordringer, som kommer i forbindelse med overgangsalder hos kvinder.

Borgerforslaget skal gøre det muligt at opbevare æggene så længe, det er muligt at få fertilitetsbehandling. For at destruere håbet om at stifte egen familie efter fem år, helt uden sundhedsfagligt belæg, er ulogisk. Klinikchef for Rigshospitalets Fertilitetsklinik, Søren Ziebe, bakker også op om borgerforslaget, for æggene tager ikke skade af at være nedfrosset i over fem år.

Det kan måske være svært at forstå for nogen, men fem år er ikke nok tid for alle til at beslutte sig for at få barn nummer to eller tre. Særligt hvis man skal komme sig psykisk og fysisk efter et langt forløb med ægudtag, hormonbehandlinger og i mange tilfælde spontanaborter.

Ved at ophæve den politiske og kunstige grænse for nedfrysning af æg på fem år giver vi familierne bedre muligheder for at bestemme over deres liv og deres krop. Forslaget betyder, at man selv skal betale for opbevaringen af æggene i de ekstra år. Forslaget belaster således ikke statens økonomi overhovedet.

Jeg håber, at Folketinget vil gribe muligheden og forbedre mulighederne for fertilitetsbehandling. Det vil være et vigtigt skridt i retning af ligestilling indenfor reproduktive rettigheder.

Mette Abildgaard, MF Det Konservative Folkeparti