Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Arveafgift er ikke social udligning

Arveafgiften er ufattelig uretfærdig, mener en læser i Dagens brev. Foto fra Ringsted Krematorium. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Efter at have læst Michael Jørgensens kronik 13. august bliver man stum af forbavselse over, hvor mange fremmedord man kan anvende for at forsvare en arveafgift på 30 pct. på beløb over tre millioner kroner. »Meritokratiske principper«, det har man da ikke hørt Mette Frederiksen tale om, men som de fleste andre mennesker ved hun sikkert ikke, hvad det betyder, og det er heller ikke det, forslaget handler om.

En øget arveafgift er ufattelig uretfærdig og rammer til højre og venstre. Det har intet med social udligning at gøre. Tre millioner er jo et sjovt tal, fordi der faktisk ikke skal så meget til for at kunne efterlade det beløb til sine kære. Det kræver f.eks. et solidt parcelhus, og det behøver man ikke være velhaver for at eje.

Socialdemokratiets »ynglingsofre«, SOSU medhjælperen, sygeplejersken og frisøren, kan faktisk godt eje et hus eller en lejlighed til over tre millioner, som de samvittighedsfulgt har arbejdet for at få råd til, og som det varmer dem i hjertet at vide, at børnene skal arve og få glæde af.

I kronikken hentydes der til, at hvis arvingerne arver for store summer, vil det medføre inaktivitet, ja, nærmest at sidde på sin flade og vente på pengene. Vi bliver jo ældre og ældre, så arvingerne bliver også ældre og ældre. Det er derfor et fuldstændig vanvittigt argument og dybt krænkende over for børn af flittige og pligtopfyldende forældre, som er opdraget til, at man må yde, før man kan nyde.

Arveafgift er en ekstra skat, som skal dække regeringens dårlige økonomiske planlægning og intet andet. Det er en indblanding i privatlivet, og det puster til ønsket om at være kreativ, så ens børn får glæde af det, man selv har haft glæde af at bygge op. Dorte Christensen, Hellerup