Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Angreb på udenlandske investeringer kan koste danskerne dyrt

Den Sønderjyske By på Frederiksberg blev i sin tid kendt som »husvildebarakkerne«. Nu står ejendommene ifølge Berlingskes oplysninger over for at blive overtaget af kapitalforvalteren Blackstone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

LLO og Enhedslisten har med kyshånd grebet den seneste tids debat – også i Berlingske – om amerikanske kapitalfondes indtog på det danske ejendomsmarked, til at gå til angreb på udlejeres muligheder for at modernisere slidte udlejningsejendomme, typisk i København. 94 pct. af ejendomsmarkedet er ellers dansk ejet.

Angrebet kan lyde teknisk, men er ideologisk betinget og kan få store konsekvenser for os alle. Lykkes angrebet, vil ikke mindst pensionsselskaberne, der har investeret mange milliarder i lejelejligheder de seneste år, lide store tab. Samtidig vil andelsboligforeningerne tabe væsentlige værdier, fordi de værdisættes som udlejningsejendomme. Endelig vil vores lejeboliger langsomt forfalde og de håndværkere, der har levet af at gennemrenovere de ca. 2.000 lejligheder om året, vil miste deres arbejde.

Alt sammen fordi det har skabt uro, at kapitalfonden Blackstone angiveligt gerne vil renovere sine nyerhvervede udlejningsejendomme, og er blevet beskyldt for at være for ivrige i deres forsøg på at få lejerne ud og huslejerne op.

Den såkaldte paragraf 5.2 giver nemlig ejeren af en ejendom mulighed for at modernisere et lejemål gennemgribende og derefter sætte huslejen op. Vel at mærke hvis lejligheden ikke er beboet. En lejer er nemlig altid beskyttet mod store huslejestigninger, hvilket gør dyre moderniseringer i udlejede boliger umulige. Det er derfor, man stadig i København kan finde meget store lejligheder til en meget lav og kunstig husleje. Og som heldige lejere gør alt for at holde fast i.

Alle – også udenlandske investorer - skal selvfølgelig overholde regler og love, så lejere har tryghed om deres bolig. Men at forringe eller fjerne muligheden for at lave gennemgribende forbedringer af en slidt ejendom på grund af omtale af en enkelt virksomhed, vil være galimatias, og efterlade en stor regning hos skatteyderne til at skabe byfornyelse i fremtiden. Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark

Vågn op, taxabranche

Nu da taxa-selskaberne har forskellige priser, og nogle af dem har ejere, som man måske ikke har lyst til at støtte, bliver den naturlige konsekvens, at kunderne ikke nødvendigvis ønsker vognen, der holder forrest i køen på holdepladsen. Men chaufførerne tror stadig, at det er »first come first serve«. Vågn op, må man sige. Det har konsekvenser at overgå til »markedsøkonomi«, hvis man da ellers kan definere taxamarkedet som markedsøkonomi. Erik Svanberg, Charlottenlund

Solen over Kgs. Nytorv

Efter en glad og dejlig aften i Det Kongelige Teater træder man ud på Kongens Nytorv. Her er der nu endelig ved at blive plantet træer, så Krinsen kan komme tilbage. Men i vintermørket er der en kraftfuld rød sol, der helt uberettiget lyser op og stjæler billedet fra det ellers så stilfulde og afdæmpede torv med de mange små lysprikker i gult og hvidt.

Det viser sig at være en prangende, påtrængende lysreklame fra Huawei, der lyser højt oppe på et hustag mellem Bredgade og Store Strandstræde. Hvem i alverden har givet tilladelse til en sådan formastelig og påtrængende reklamesol? Er det Københavns Kommune?

I så fald bør kommunens folk gøre sig den ulejlighed at se på virkningen af det, de her har tilladt. Det er skæmmende for det dejlige torv. Kan man tænke sig, at kommunen vil overveje sagen en gang til? Virkningen er i hvert fald bedrøvelig. Jens Overø, Lyngby

Statens succeser

Så overtager staten reelt sundhedsvæsenet. Når nogen overtager en opgave, er det en god idé at se på deres erfaringer med at drive større opgaver. Lad os gøre det.

Postnord og DSB? De er sikkert gode til meget. At få ting og mennesker frem til tiden er dog ikke blandt spidskompetencerne.

IT? Sundhedsplatformen er udskældt. Men den er her. Og den virker. Lidt i modsætning til fx EFI og Amanda.

Lige behandling af alle? Landbrugs- og Fiskeristyrelsen så muligvis lidt anderledes på det.

Kan faktisk kun komme i tanke om én statslig succes, nemlig kassekoen Danske Spil. Der som en sidegevinst vel avler en del ludomaner. Der fremover skal behandles i statens sundhedsvæsen.

Så erfaringerne med statens drift er måske ikke helt i top. Men så må den jo øve sig. Fremover altså på sundhedsområdet. Det skal nok gå godt. Nikolaj Mors, Kbh Ø

Ud i det blå

Jeg er lettere rystet over at erfare, at Movia har skrottet tids- og ruteangivelser på skiltene ved stoppestederne. Hvilket hovmod. Der findes altså mange, især ældre borgere, der ikke har pc endsige er ørne på deres mobiltelefon. Men de har betalt skat til både stat og kommune i flere menneskealdre, og nu »belønnes« de med ingen eller stærkt forringet service i det afsnit af deres liv, hvor de har mest brug for den. Nu kører man bus ud i det blå uden på forhånd at kende stoppesteder undervejs endsige hvor langt, den pågældende bus evt. kører.

Undskyld, men hvad sker der lige her? Hvor er Ældre Sagen og ældreministeren, og hvad siger Movia? IT er fint, men omtanke og pli bedre. G. Steincke, Frederiksberg