Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Anerkend overgreb på yezidier som folkedrab

Adolf Hitler vidste godt, at verden 24 år senere var fuldstændig ligeglad et tidligere folkedrab. Derfor marcherede han ind i Polen, og derfor myrdede tyskerne seks millioner jøder.Jeg håber ikke, at verden er lige så dum i dag, som den var i 1939, så man glemmer, når nogen myrder løs på andre mennesker.

Internt fordrevne yezidier bor rundt omkring i Dohuk under motorvejsbroer og i ufærdige byggerier. De er flygtet til Sinjar-bjerget, efter at IS tog kontrollen med de områder, hvor de boede, og mange af dem opholdt sig i mange dage på bjerget stort set uden adgang til mad og drikkevand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

For fem år siden skete der noget, som absolut ikke må ske. Islamisk Stat begik folkedrab på yezidier i og omkring Sinjar, myrdede mænd, voldtog kvinder og bortførte små piger som sexslaver. Flere hundredtusind løb for livet – mange af dem op på Sinjar-bjerget.

Denne måned er det 80 år siden, at Adolf Hitler i 1939 holdt en tale til sine soldater, inden de marcherede ind i Polen og startede Anden Verdenskrig. Hitler sagde: »Hvem taler i dag længere om udryddelsen af armenierne?«

Det sagde han på baggrund af, at ungtyrkere i 1915 havde myrdet halvanden million armeniere. Adolf Hitler vidste godt, at verden nu 24 år senere var fuldstændig ligeglad. Derfor marcherede han ind i Polen, og derfor myrdede tyskerne seks millioner jøder.

Jeg håber ikke, at verden er lige så dum i dag, som den var i 1939, så man glemmer, når nogen myrder løs på andre mennesker.

Det, som IS gjorde mod yezidier, er i sin karakter fuldstændig det samme, som tyskerne gjorde mod jøderne, og som tyrkerne gjorde mod armenierne. Man vil udrydde mennesker, fordi de efter deres mening har den forkerte religion, den forkerte race, den forkerte hudfarve eller mener noget forkert.

IS søgte at udrydde alle, der ikke tilsluttede sig deres rabiate udgave af islam. Således også yezidierne, hvis religion har elementer af islam og kristendom og blev anklaget for at være djævletilbedere.

Yezidierne forlod alt og flygtede op over Sinjar-bjerget og videre nordpå. Vi var en af de første hjælpeorganisationer til at komme op med hjælp på Sinjar-bjerget, og vi er der stadigvæk. Vi giver drikkevand, hygiejneartikler, tæpper, presenninger, telte, sæbe og alt, hvad der skal til for at overleve til over 10.000 yezidier. Samtidig driver vi to børnecentre, hvor børn og unge kan bearbejde deres traumer, gå i skole og begynde på et håndværk. Og de familier, der tør vende tilbage til deres landsbyer, giver vi starthjælp til at reparere deres huse og forretninger, opdyrke deres marker og etablere bistader og drivhuse, så de kan tjene penge til at forsørge sig selv.

Men yezidierne på Sinjar-bjerget tør ikke vende tilbage endnu. De lever som jaget vildt, bare fordi de har en anden tro. Det er ikke rimeligt. Ja, faktisk er det så urimeligt, at verdenssamfundet bør anerkende overgrebene på yezidierne som folkedrab. Det ville sætte et værdigt punktum for den uhyrlige forfølgelse, dette folk har været udsat for. Kim Hartzner, læge og generalsekretær for Mission Øst