SMKs direktør stopper efter år med besøgsrekord

Mikkel Bogh har annonceret sin afgang på Facebook.

Museumsdirektør på Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh har været ni år på museet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mikkel Bogh stopper som direktør på Statens Museum for Kunst (SMK). Det skriver han i et opslag på Facebook.

Hans ansættelseskontrakt løber til april, og han har ikke tænkt sig at søge stillingen, når den bliver slået op.

»Mine ni år på SMK har været turbulente, intense, sjove og ekstremt lærerige – indimellem også hårde. Sådan er gamet jo. Men sikke en fantastisk arbejdsplads SMK er, sikke fine og højt kompetente kolleger jeg har haft gennem årene her,« skriver Mikkel Bogh på Facebook og fortsætter:

»Jeg forlader stedet på et tidspunkt, hvor det går så tilpas godt, at jeg med glæde og stolthed kan give stafetten videre til den næste. I 2022 havde vi et rekordstort besøgstal tæt på den halve million.«

Helt præcist havde Statens Museum for Kunst 492.579 gæster i løbet af 2022, hvilket er over 100.000 flere end i 2019, og omtrent 40.000 flere end året med næstflest besøgende, 2015.

Bogh har været direktør siden 2014, hvor han afløste Karsten Ohrt. Mikkel Bogh kom dengang fra stillingen som rektor for Kunstakademiets Billedskoler.

I 2014 skrev Berlingske, at Mikkel Boghs interesse for kunst begyndte, da han som 20-årig tog til Paris for at lære fransk og på vejen stoppede i Amsterdam.

Her besøgte han det berømte Rijksmuseum, hvor han opdagede kunstens »gådefulde« og »geniale« verden.

»Find ud af, om der findes et fag, der hedder kunsthistorie,« skal han have skrevet hjem til sin mor.

Det var der som bekendt, og snart efter begyndte han på studiet. Allerede som studerende markerede han sig i kulturlivet og blev tidligt kunstkritiker, først hos Information og siden Weekendavisen.

Berlingske talte senest med ham slutningen af 2021. Her fortalte han om den udfordring, som Statens Museum for Kunst – i lighed med museer rundt omkring i Europa – har.

Visse dele af befolkningen dukker simpelthen ikke op på nationalgalleriet, og det havde han gjort til sin mission at forsøge at gøre noget ved, sagde han.

»Jeg kan ikke gøre noget ved de store uddannelses- og indkomstmæssige skel, men jeg kan fra mit lille hjørne af landet gøre, hvad jeg tror er det rigtige for, at der ikke er en større forskel i viden, engagement og følelse af kulturelt medborgerskab, end der behøver være,« sagde Mikkel Bogh dengang.

Mikkel Bogh har i sit Facebook-opslag vedlagt et billede af Aron Jerndahls skulptur »Det lider mot skymning« eller »Det går mod skumring« på dansk, som står i Østre Anlæg.