Klimaaktivister truer nu med at flænge kostbare kunstværker

Klimaaktivister har skræmt kunstverdenen ved at hælde farve og suppe over ikoniske kunstværker af blandt andet Vincent van Gogh og Gustav Klimt. Nu truer klimaorganisation Just Stop Oil med at eskalere sine aktioner for at få opmærksomhed.

15. november hældte aktivister fra klimaorganisationen Letzte Gereration olie ud over Gustav Klimts billede »Tod und Leben« på Leopold Museum i Wien. Heldigvis tog billedet ikke skade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Letzte Generation Oesterreich/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man troede dårligt, at det kunne blive værre, men det kan det.

Miljøaktivister har de seneste måneder opskræmt den internationale kunstverden med aktioner mod uvurderlige malerier af berømte kunstnere som Paul Rubens, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Botticelli og J.M.W. Turner.

Aktivisterne har enten limet sig fast til værkernes billedrammer eller smurt billederne, der har været beskyttet af glas, ind i blandt andet suppe og kartoffelmos.

Men nu bebuder aktivister i klimaorganisationen Just Stop Oil, som har stået bag flere af aktionerne, at de vil eskalere hærværket mod kunstværkerne.

Alex De Koning, talsmand for Just Stop Oil, siger til Sky News, at det er »vanvittigt«, at »flere mennesker« er oprørte over miljøaktivisters hærværk på kunstværker end over de katastrofale oversvømmelser i Pakistan, der anses for at være et resultat af de menneskeskabte klimaforandringer.

De Koning siger, at hans organisation måske vil gå i de såkaldte suffragetters fodspor og »voldeligt flænge malerier for at få opmærksomhed«.

»Hvis der er behov for at eskalere tingene, så vil vi lade os inspirere af den succesfulde historiske bevægelse og gøre alt, hvad vi kan. Hvis det ulykkeligvis er det, som er nødvendigt, så er det ulykkeligvis det, som vi er nødt til at gøre,« siger Alex De Konig til Sky News.

14. oktober begik aktivister fra klimaorganisationen Just Stop Oil hærværk om et maleri af Vincent van Gogh på National Gallery i London. Aktionen og dens budskab om at stoppe de menneskeskabte klimaforandringer blev filmet og udbredt gennem sociale medier og nyhedsmedier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Just Stop Oil/Reuters/Ritzau Scanpix.

Suffragetterne var en britisk kvindebevægelse, der fra slutningen af 1800-tallet og frem til Første Verdenskrig kæmpede for ligestilling og stemmeret til kvinder. Nogle af bevægelsens medlemmer gik til yderligheder, blandt andet Mary Richardson, som i 1914 på National Gallery i London med en kødøkse angreb og skamferede Velázquez' maleri af Venus i protest mod fængslingen af en af sine medsuffragetter, Emmeline Pankhurst.

»Jeg har forsøgt at ødelægge billedet af den smukkeste kvinde i den mytologiske historie i protest mod regeringens ødelæggelse af fru Pankhurst, som er den smukkeste figur i moderne historie. Retfærdighed er lige så stor en del af skønheden som farver og skitser på et lærred. Fru Pankhurst forsøger at tilvejebringe retfærdighed for kvinder, og på grund af det bliver hun langsomt myrdet af regeringen,« lød Mary Richardsons forsvar ifølge Wikipedia.

Hendes argumentation ligner i høj grad den, som klimaaktivisterne bruger, når de skal forsvare deres aktioner mod berømte kunstværker. De ønsker at skabe opmærksomhed og mener, at aktionerne mod kunstværkerne er et retfærdigt svar på de menneskeskabte klimaforandringer.

Direktører frygter det værste

Hidtil har miljøaktivisternes hærværk ikke ødelagt kunstværkerne, men alene skadet billedrammer, vægge og beskyttelsesglas.

Men museumsdirektører på verdens store kunstmuseer, blandt andet Louvre i Paris, Prado i Madrid og MoMA i New York, er dybt bekymrede og udsendte i begyndelsen af november en appel til aktivisterne om at stoppe hærværket, inden et uerstatteligt kunstværk bliver ødelagt.

Flere aktivister er allerede blevet idømt bøde- og fængselsstraffe.

I begyndelsen af november gav retten i Holland lyndomme til aktivister fra klimaorganisationen Just Stop Oil. De havde limet sig fast til rammen om maleriet »Pige med perleørering«, der er skabt af Johannes Vermeer (1632-1675), for at protestere mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Senere i november krævede anklagemyndigheden i München »betydelige« bødestraffe til to mandlige aktivister fra miljøorganisationen Letzte Generation, som i august limede sig fast til rammen omkring et maleri fra 1700-tallet af Paul Rubens på museet Alte Pinakothek i München.