Det vrimler med gruppeudstillinger og nye navne: Hér kan du købe din kunst lige nu

AOK
Kunst
Guide

Trænger du til at få liv og sjæl på væggen? Er der et tomt hul et sted og luft i økonomien til at få åndsrigdommen ind i dit hjem? Berlingske guider dig til fem gode steder at købe et værk netop nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her er værker af stærke velkendte navne og upcoming kunstnere, der er værd at lære at kende.

1

Fast pris – 48 bud

Det er en virkelig god og enkel idé, Anne Riber bag det lille galleri i Nansensgade har fået. I de seneste syv år har hun i sit galleri Format Artspace hver november holdt et særligt værksalg, som hun kalder for »One Size Fits All«. Her kan du til en fast pris på 3.800 kroner købe værker af galleriets tilknyttede kunstnere på en gruppeudstilling, der, som sidste år, bliver vist på Ibsens Hotel, hvor de hvide vægge er skiftet ud med lobbyens mere hjemlige rammer – og suiternes sovekammerstemning.

Format Artspace, som Berlingskes læsere var med til at kåre som årets bedste galleri, er specialiseret i kunst på papir og i keramik, men lige nu kan du også få værker med hjem i olie på lærred, bronze og tekstil, deriblandt en tuftet skulptur af Nina K. Ekman. Ellers kan du blandt andet få fingrene i dystre blomsterfotoværker af Marie Rømer Westh og manipulerede fotomontager af Miriam H. Nielsen. Amanda Betz bidrager med foldede værker i papir, Morten Schelde med sine monokrome kuglepensværker på tryk og Birgitte Vad med pågående damer i olie på lærred. Efter weekenden, 19. til 21. november, rykker udstillingen ind i Format Artspaces lokaler frem til 22. december.

Foto: Miriam H. Nielsen

2

Fabelagtig nidstirring

Har du trang til at blive nidstirret af en af Julie Nords glansbilledeskikkelser med de søblanke blikke, der bevæger sig i en sfære, der ikke er helt så pussenusset, som det umiddelbart synes? Julie Nord er en sand hoarder, der samler på billeder af børnebøger, middelalderlige folkesagn og myter, billeder fra hverdagsliv, forstadsidyl og gyserfilm.

Alt myldrer som i en automattegning ind og ud af hendes kunst, der balancerer på kanten af kaos og klimakriser. Her transformeres mennesker til dyr, planter bliver dirrende erotiske, og næser fnyser hele menneskeflokke ud af næseborene. Hun har haft soloudstillinger på blandt andet ARoS, Kunsten i Aalborg og Gl. Strand, hun er repræsenteret i samlinger i ind- og udland, var med i »Kunstnerkolonien« på Bornholm på DR i sommer, og så er hun i stald hos Tom Christoffersen, hvor hendes akvareller – indimellem syet sammen med stykker af grovere og flosset japansk yumepapir - lige nu overtager boksen.

Foto: Julie Nord

3

Seks navne i efterårsensemble

Ude i Nordvest hos Nicolai Wallner kan du få seks samtidskunstnere op under neglene i en gruppeudstilling, der sværmer om naturelementer og kroppe. Her er velkendte navne som Alexander Tovborg og Jesper Just samt nye sprøde kunstnere som Kinga Bartis, der netop har haft en soloudstilling i galleriet, og som du skal tage ud og se nærmere på. I sine monokrome kul på lærredværker bevæger hun sig i randområdet af det surrealistiske univers, som det ser ud til, at flere og flere unge kunstnere ønsker en dialog med – her i et strejf af storm og hav, hvor skikkelser snor sig ind og ud af elementerne. Julie Lænkholm arbejder med vatlignende uldtotter. Det kan godt lyde lidt klidmosteragtigt, men det er det overhovedet ikke. Nærmere som et glasklart nybrud.

Mexicanske Jose Dávila er blandt galleriets ældre kunstnere og desuden tilknyttet det anerkendte tyske König Galerie og med selverklærede referencer til Hilma af Klint. Jeg tænker nærmere på Poul Gernes. Og så er der Rasmus Myrup, der bidrager med to spritnye papirportrætter af neandertalere. Han har tidligere arbejdet med fabulerende homoerotiske neandertalere i sine værker, måske vi er derovre af igen?

Foto: Kinga Bartis

4

Det stille vand

Noget af det mest overbevisende er, når en kunstner har et præcist og distinkt penselstrøg. Lige som i musikken, hvor vi altid ved, at det er Bowie, når Bowie synger! Jeg så første gang franske Coline Marottas værker, da hun dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2017, hvor hendes inderlige, runde, omfavnende og søvnige figurer satte sig fast på min nethinde. Siden har jeg set et gavlmaleri af hende på ydre Nørrebro og en serie af værker hos Galleri V1, der ligesom Alice Folker og gallerier i New York, London og Hongkong har haft soloudstillinger med hende.

Hun er ikke fast repræsenteret, men denne gang har Brigade altså nappet hende – og viser hendes små rolige lyspunkter, hvor håbet om en bedre dag, omfavnelsen og det langsomme liv sprutter ud af hendes oliefarver i de nænsomme malerier. Hvem kan ikke bruge lidt af det håb – måske endda på sin egen væg?

Foto: Coline Marotta

5

Salon hos Alice Folker

Det vrimler med gruppeudstillinger rundt omkring på gallerierne. Alice Folker har en lang liste af kunstnerne oppe at hænge, hvoraf nogle stadig går på kunstakademiet – helt som det plejer at være i Alice Folkers portefølje. For eksempel Hannah Amalie Nielsen, Anton Munar, Marie Rud Rosenzweig og Theodor Nymark. Sidstnævnte beskæftiger sig med overgangen mellem teknologi, biologi, mytologi og spiritualitet.

Det kan nok lyde lidt langhåret, men det udmærker sig i to værker, hvor der indgår magnetisk maling, så han kan hænge post-it-sedler op. På det ene er en jættestue, på det andet Yggdrasil, altså livets træ i den nordiske mytologi. Derudover har Alice Folker nogle tyske og kinesiske kunstnere med og en række velkendte danske navne som Anna Stahn, Asger Harbou Gjerdevik, Casper Aguila, Frederik Næblerød, Ida Sønder Thorhauge, Martha Hviid, Nat Bloch Gregersen og Tue Greenfort. I alt 18 kunstnere og 60 værker tætpakket i hende loftlokaler.

Foto: Theodor Nymark