De 12 bedste gallerier i København: Her skal du gå på jagt efter ny kunst og store oplevelser

AOK
Kunst
Guide

KUNST: Den københavnske kunstscene er fuld af spændende gallerier. Her kan du købe din kunst, blive inspireret og få en lille fredagsfjer på til ferniseringerne. Berlingske kunstredaktør Birgitte Ellemann Höegh guider til 12 af de bedste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så mange ferniseringer, så lidt tid. Galleriaficionados cykler byen rundt fra fernisering til fernisering for at opsnappe alt det nyopslåede på en god fredag. Følg med i hælene, hvis du er interesseret i at købe kunst eller vide, hvor byens galleripuls dunker anno 2021. For de har det med at flytte på sig, gallerierne, og lige nu boomer galleriscenen med alt fra kendte, etablerede gallerister til yngre pionerer.

Husk, at du altid er velkommen på gallerierne OG til en fernisering, uanset om du har 1.000-lapperne flagrende ud ad bukselommerne, eller blot er i byen for at lade dig inspirere og få et lille glas. AOK guider dig frem til syv garvede gallerier fra den bomstærke liga.

1

Dør om dør

Til en fernisering hos Nils Stærk eller Galleri Nicolai Wallner dukker der ofte kendte ansigter op, men også dig og mig, der har mulighed for at komme tæt på en godt udsnit af den danske kunstscenes liga eller få en idé om, hvilke nye talenter, de to garvede gallerister tror på.

De er fulgtes ad fra Carlsberg Byen, ligger nu dør om dør i en stor firkantet koksgrå klods i Nordvest, så bevæger du dig ud på Glentevej, vil det være tåbeligt ikke at besøge begge gallerier. Med få undtagelser er der altid vitale navne at komme efter, der matcher dem, museerne køber op, og de etablerede kunstsamlere er på strandhugst efter. Wallner arbejder med kunstnere som Jeppe Hein, Alexander Tovborg, Jesper Just, Elmgreen & Dragset, Marie Lund, Julie Lænkholm og engelske David Shrigley.

Hos Stærk gælder det FOS, Michael Kvium, Torbjørn Rødland, Tove Storch, Lea Porsager, Superflex og amerikanske Ed Templeton, blandt andet. Eneste anke herfra er, at der er overraskende få kvinder i deres stab!

Galleri Nils Stærk.

Galleri Nicolai Wallner.

2

Kødbyens første pioner

I et hjørne af Den Hvide Kødby, bag de ikoniske blå vinduesrammer, finder du oppe på en førstesal Galleri Bo Bjerggaard, der var de første til at etablere et galleri i Kødbyen i 2007, og som stadig står stærkt placeret på den danske galleriscene.

Den tidligere aktivitetschef på kunstmuseet Louisiana har nemlig flair for at få de eksklusive navne indendørs som Per Kirkeby, John Kørner, Tal R og tyske Georg Baselitz. Fra Sverige har han senest hentet Anna Bjerger ind, hvis værker mange af os faldt pladask for på Gl. Holtegaard i 2020, hvor hun havde sin første soloudstilling, og som betragtes som en af Sveriges stærkeste samtidskunstnere. Glæd dig til hendes soloudstilling med helt nye værker i slutningen af august.

Galleri Bo Bjerggaard.

3

Med rødder i gadekunsten

Nede på gadeplan i samme hjørne af Den Hvide Kødby finder du V1 Gallery, der for længst er trådt ud af den undergrund, galleriet med fokus på streetart af pionerer, som HuskMitNavn og Banksy etablerede sig på i en nedlagt bagerbutik i Absalonsgade tilbage i 2002, for så at rykke i hælene på Bo Bjerregaard i 2008.

For ikke at stagnere har Jesper Elg bag galleriet været skarp til at knopskyde med søstergalleriet Eighteen i 2016, hvor kunstnere inviteres til at arbejde med værker i større skalaer, og seneste i 2020 med mikrogalleriet, Outpost, i Store Kongensgade, hvor værkerne skal opleves fra gaden. »Allways and almost never open«, står der på et skilt på døren.

Indenfor kan du se nye og unge kunstnere, som de gerne vil give et vindue. Moderskibet, V1 Gallery, har med årene udviklet sit til et galleri med en række danske og udenlandske billedkunstnere, der ikke længere kun har rødder i streetart-miljøet. Mange af dem læner sig dog stadig op ad dets rå og uforfærdede sprog – eksempelvis danske Fryd Frydendahl, Rose Eken og Søren Behncke – og så for resten fotografen Jacob Holdt, der passer smukt ind i den umage flok.

V1 Gallery.

Eighteen.

Outpost.

4

Uhøjtidelighed og diversitet

Inde i noget, der minder om en containerboks, bokset ind i bunden af et byhus, ligger Tom Christoffersens galleri. Her er lige så stor uhøjtidelighed som diversitet i hans valg af kunstnere; alt fra »midtvejsudstillinger« med eleverne fra kunstakademiet til en retrospektiv udstilling med den 96-årige billedvæver Inge Bjørn.

Han har gjort det til sin fornemste opgave at repræsentere nogle af de virkelig stærke ældre navne på den danske scene, som husets yngre kunstnere som Mie Mørkeberg, Julie Nord og Gudrun Hasle skeler til; navne som Claus Carstensen og Knud Odde, gæstekunstnere som Kirsten Justesen og Lene Adler Petersen, samt nogle af de helte, der ikke er her mere som Albert Mertz og Richardt Winther.

Før Tom Christoffersen solgte kunst, solgte han længere kulturrejser, gerne til Mellemøsten, som er hans speciale og lidenskab, så hold øje med hans hjemmeside, for af og til popper der en ny kunstrejse til blandt andet Libanon eller Læsø op.

Galleri Tom Christoffersen.

5

Puls i den gamle gallerigade

Martin Asbæk er for længst rykket op ad forældrenes kælder på parallelgaden og ligger og shiner i sine højloftede, lyse lokaler i Bredgade med en perlerække af respekterede navne i sit udstillingsvindue. Fotokunstnerne Astrid Kruse Jensen, Trine Søndergaard og Nikolai Howalt samt billedkunstnerne Kasper Eistrup og Lars Nørgård, blandt andre. Det er altid en oplevelse at komme til fernisering her, fordi klientellet har noget dekadent over sig og samtalerne kan blive overraskende sjove.

Sørg for at bevæge dig helt ind i baglokalet, hvor de har vovet pelsen med en lille aflægger, Arden Asbæk. Her peger galleriet på nye og talentfulde navne, som er et interessant og forfriskende pust i den velrenommeret gamle gallerigade.

Martin Asbæk Gallery.

6

Lunt i svinget og højt til loftet

Hun har været med siden 1980erne, hvor galleriscenen for alvor tog fart, og hvor blandt andet »De unge vilde« var vilde for at få en opringning fra netop Susanne Ottesen. Nogle af dem er der endnu, for eksempel Kehnet Nielsen, andre er hoppet fra og nye er kommet til; unge, mere etablerede og nu afdøde kunstnere: Marie Søndergaard Lolk, Martin Erik Andersen, Kirsten Ortwed, Bjørn Nørgaard, Ragna Braase, Stig Brøgger, Troels Wörsel og Per Kirkeby, blandt andre.

Kirkeby begyndte hun at arbejde sammen med i 1980erne – blandt andet om hans murstensskulpturer, som hun stadig repræsenterer. Hun ligger lunt og stærkt i svinget over for Kongens Have i sine højloftede transparente lokaler, hvor man på gåben forbi altid kan følge med i hendes udstillinger fra gaden – blandt andet under lockdown, hvor Bjørn Nørgaard skulpturelle installations- og aktionsværker var et af de få kunsthøjdepunkter i bybilledet. Over sommeren kører en udstilling med polsktyske Nina Nowaks totalinstallation i rummet.

Galleri Susanne Ottesen.

7

Luft under vingerne

Oppe under taget i en tidligere atelierlejlighed, huserer den tidligere advokat, Alice Folker, der smed sin Karnov i skraldespanden i 2017 for at få fingrene i ung og sprød samtidskunst. Det gælder blandt andet billedkunstneren og tv-darlingen fra DRs »Kunstnerkolonien i Skagen« Frederik Næblerød, der med ekspressiv energi får sat sine naivistiske figurer så sikkert på lærredet, at han har haft udstillinger rundt omkring i Europa, USA og i Asien.

Alice Folker nappede Næblerød, inden han havde forladt Det Kongelig Danske Kunstakademi, som har været hendes rekrutteringssted for mange af de kunstnere, hun har i stald. For eksempel også Marie Rud Rosenzweig (og ja, det er Tal Rs datter), der stadig går på Det Fynske Kunstakademi. Seneste scoop er danske naturinteresserede Tue Greenfort, der blandt andet har plantet en hel mark indenfor hos Den Frie Udstillingsbygning. Han bor i Berlin, hvor han er repræsenteret af det anerkendte König Galerie.

Greenforts første udstilling hos Alice Folker kan du se i august. Inden da (28. maj – 2 juli) udstiller Frederik Næblerød sine sitrende og ret skægge skulpturer.

Alice Folker Gallery.

8

Mental og økonomisk krammer

Hos Format Artspace bliver du omfavnet både økonomisk og mentalt. Her kan alle være med prismæssigt i det uhøjtidelige lille toetagers galleri i Nansensgade, hvor Anne Riber har sat sit skrivebord lige inden for døren for at kunne give alle, der dukker op, en hjertelig velkomst.

Ambitionen er, at man skal kunne få værker af høj kunstnerisk kvalitet, som ikke koster spidsen af en jetjager. Det lader sig gøre ved som udgangspunkt at udstille værker på papir og fra tid til anden også maleri og skulptur. Med hendes sikre blik for både yngre og mere etablerede kunstnere har hun godt 60 kunstneres værker i kommission, hvoraf de fleste ligger omkring 2000 kroner

Kom forbi og bladrer bladre igennem de godt 1.000 tryk nede i hendes arkivskuffer eller til de skiftende udstillinger på førstesalen. Det gælder kunstnere som Gudrun Hasle, Søren Behncke, Rose Eken, Mie Mørkeberg, Julie Nord, Morten Schelde og Birgitte Vad. Glæd dig blandt andet til Amanda Betzs foldede papirværker til august. Her er altid gode drinks til åbningerne, som den udstillende kunstner har valgt, og på en heldig fredag, kan en åbning godt udvikle sig til en lille gadefest!

Format Artspace.

9

To fluer med et smæk

… og det er et godt og væsentligt smæk, som to af byens mest toneangivende og internationalt orienterede gallerister, Bianca D’Allessandro og Christian Andersen, der danner par privat, leverer i lokalerne i Frederiksholms Kanal. Frem til februar 2021 har de haft hvert deres galleri, Bianca D’Alessandro her på adressen og Christian Andersen i Nordvest.

Oven på corona-lockdown har de besluttet sig for at dele Biancas lokaler for en tid og på skift og med en måneds mellemrum agere galleri under hvert deres navn. Begge gallerister tager hellere på messer i Shanghai og Los Angeles end til de københavnske, hvilket afspejler de kunstnere, de repræsenterer.

Til årets Art Basel-messe i slutningen af september, har Christian Andersen sammen med det norske galleri VI, VII inviteret 30 gallerier til at udstille på deres »June Art Fair« i Basel-hallerne. Men start nu med at besøge de to gallerier i de okkergule bygninger overfor Christiansborgs Ridebanen, der engang husede kunstakademiets billedhuggerskole og oser af et hedengangent kunstnermiljø. Fra 28. maj – 3. juli udstiller Bianca D’Alessandro canadiske Zoe Barczas signifikante portrætmalerier.

Til august bliver det i Christian Andersens regi værker af danske London-baserede Sidsel Meinche Hansen, som er en af de ti kunstnere, der fik tildelt de Tate-Britian-stipendier, der erstattede Turner Prize-prisen i 2020.

Bianca D’Alessandro.

Christian Andersen.

10

Materialefetichisten

Marie Kirkegaard er lidt af en materialefetichist, der har sammensat et hold af kunstnere i sit galleri, der arbejder med mixed media i både maleri, skulptur, collager og installationer.

Hun har et ambitiøs blik for visionære navne, der altid gør det interessant at holde øje med, hvad der er under opsejling i hendes tre små lokaler i Holbergsgade. For eksempel Mette Vangsgaard, hvis udstilling i januar 2021 fandt vej til Wall Street Internationals kunstspalter. Mens Marie Kirkegaard læste kunsthistorie, havde hun studiejob på akademiet, hvor hun lærte mange af de kunstnere at kende, som hun repræsenterer i dag.

I galleriets begyndelse i 2011 koncentrerede hun sig om papirarbejder, men har siden udvidet med værker i flere af de medier, kunstnerne arbejder i, og på en god udstilling kan du opleve værker i keramik, træ, papir og tekstil samt sammen i én installation.

Marie Kirkegaard Gallery.

11

Gode kanter

Galleri Kant har været med siden 2004, med en start på Fanø, hvor de stadig holder fast i et galleri hen over sommermånederne.

I 2011 rykkede Kerry Harm Nielsen og Anna Gram Sørensen deres hovedgalleri til en baggård i Store Kongensgade, hvor de ikke gør ret meget væsen af sig. Udefra. Man skal vide, hvor de er! På de to seneste Enter Art Fair-messer har de til gengæld fået masser af opmærksomhed med Susanne Wellms vævede fotoværker, der begge gange er blevet revet væk. Måske fordi hendes taktile håndværksteknikker og motivvalg, hentet fra slørede fotos med referencer til filmiske scener og hammershøiske rum, skiller sig markant ud fra mængden.

En anden af galleriets markante kunstnere er den nonbinære skulptør Nour Fog, der arbejder med seksualitet og krop i nogle keramiske værker, der indimellem kommer lyde og røg ud af. I galleriets øvrige portefølje finder du gode navne som Peter Ravn, Torben Eskerod, Kasper Bonnén, Lise Blomberg og Christian Schmidt-Rasmussen, der er i gang med en udsmykningsopgave for Mozarts Plads’ metrostation.

Galleri Kant.

12

I stor skala

Hans Alf Gallery har slået sig på de store formater i skulpturer og oliemalerier. Blandt andet Anne Torpe med de farvemættede rumopdelte portrætter, du kan komme tæt på i en soloudstilling til september.

Galleristen med de italienske rødder, en uddannelse i olieindustrien og tidligere job i IT-branchen står i dag godt funderet på den danske galleriscene, hvor han udover sit galleri i Holbergsgade er medstifter af Enter Art Fair-kunstmessen.

Han viser i dag stærke danske og internationale navne som Louise Hindsgavl, Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Morten Schelde og den new yorker-baserede skulptør Adam Parker Smith. Husets ældste kunstner er den 87-årige skulptør Jørgen Haugen Sørensen, hvis »Ulykkelig hund« og andre knudrede, dunkle skulpturer går lige i maven.

Hans Alf.