Spektakulær DR-serie om danmarkshistoriens mest omdiskuterede kvinde på vej

Carmen Curlers, Leonora Christine og endnu en omgang med Birgitte Nyborg i »Borgen«. Fortællinger med kvinder i fokus dominerer DR Dramas kommende udbud.

Kongedatteren Leonora Christine er hovedpersonen i en ny, spektakulær dramaserie på DR. Eventuelle seere må dog væbne sig med tålmodighed, for serien er først klar på skærmen i 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zahrtmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man af en vis alder, kan man sikkert huske den revolutionerende opfindelse, Carmen Curlers, der gjorde det langt lettere for kvinder at krølle håret. En elektrificeret varmekasse med metalpinde spoler i forskellige størrelser op, og varmen gjorde, at de nyerhvervede krøller holdt længere. Nu var det slut med gammeldags papillotter.

Da Carmen Curlers, hvis industrieventyr begyndte i starten af 1960erne, var på sit højeste, beskæftigede fabrikken ved Kalundborg ca. 3.500 ansatte, primært kvinder fra Vestsjælland. Men i 1988 var det slut, og fabrikken lukkede endegyldigt. Kvinders hårmode havde ændret sig.

Carmen Curlers er tidens store hit i 1964. Her demonstreres opfindelsen i den nye gågade i Hørsholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hakon Nielsen.

Historien om Carmen Curlers bliver nu til en TV-serie i flere sæsoner. Forællingen er både sjov og underholdende, pointerede dramachef Christian Rank på et digitalt pressemøde fra DR Byen mandag middag.

Men han betonede også – sådan som DR bedst kan lide det i en verden, hvor der er TV-serier nok – at det er »en vedkommende historie, som peger ind i en lidt bredere kontekst«:

»Det er en vigtig historie fra en tid, hvor kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet. Det er historien om vejen fra et landbrugssamfund til et industrisamfund, et erhvervseventyr og en vedkommende historie,« forklarede han.

Første sæson af »Carmen Curlers« kan ses i 2022. Det er endnu ikke offentliggjort, hvem der skriver, instruerer eller spiller med i serien.

Magt og forræderi

En ny ombæring af »Borgen« med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen som politikeren Birgitte Nyborg er på vej til seerne i det nye år.

Til gengæld må vi vente lidt længere på en stort anlagt, historisk serie, der handler om en anden magtfuld kvinde, kongedatteren Leonora Christine (1621-1698). Den store satsning er nemlig først klar til udsendelse i 2023. Serien fokuserer på Christian IVs yndlingsdatter, der som bekendt endte med at blive stemplet som landsforræder og tilbragte 22 år i fangenskab i Blåtårn.

Christian Rank kaldte på pressemødet serien »en dramatisk historie om krig og fred, magt og forræderi og en vanvittig god kærlighedshistorie« – det sidste med sigte på Leonora Christines insisteren på at stå ægtemanden Corfitz Ulfeldt bi i tykt og tyndt.

Serien kommer til at fokusere på to stærke kvinder: Leonora Christine og rivalinden Sophie Amalie (Frederik IIIs dronning). Dermed fokuserer filmen også på dét at være kvinde i en mandsdomineret verden. Optagelserne til den spektakulære serie går i gang næste år. Serien instrueres af Pernille Fisher Christensen.

Ikke helt så længe skal seerne dog vente på endnu en ombæring af DRs dramadokumentariske fortællinger fra Danmarks fortid. Næste år kan Danmark og Grønland nemlig fejre 300-året for den dansk-norske præst Hans Egedes ankomst til Grønland. Værter er DRs efterhånden faste historieformidler Lars Mikkelsen og skuespillerkollegaen Nukâka Coster-Waldau. DR samarbejder blandt andet med nationalmuseerne i begge lande om seriens tilblivelse.